Montea duikt 2 miljoen in het rood

De site van Montea in Puurs

Vastgoedbevak Montea zette in de eerste jaarhelft een netto courant resultaat van 5,51 miljoen euro neer. Dat is 13 procent meer dan vorig jaar. Netto duikt Montea 2 miljoen euro echter in het rood.

Montea mikt voor het volledige boekjaar op een netto courant resultaat van 2 euro per aandeel, dat is 10 procent meer dan vorig jaar. Dat betekent dat de winst in de tweede jaarhelft minder snel zal stijgen dan in de eerste jaarhelft, toen er een groei van 13,4 procent tot 0,98 euro per aandeel werd neergezet.

De nettowinst, die ook rekening houdt met boekhoudkundige  aanpassingen van de waarde van de vastgoedportefeuille en schommelingen van financiële instrumenten, dook 2 miljoen euro in het rood, tegenover een winst van 4,86 miljoen euro het jaar voordien.

Leegstand

De groep haalde nieuwe huurders binnen voor sites in Luik, Erembodegem en het Franse Savigny-le-Temple. Op die laatste site werd een kortetermijn-contract met speelgoeddistributeur Toys R Us gesloten. Daarmee is er in de Franse gebouwen van Montea geen leegstand meer.

In België zoekt Montea nog huurders voor zo'n 19.821 vierkante meter, verspreid over de sites in Nijvel en Mechelen. De totale bezettingsgraad bedraagt nu 95,52 procent. Montea zegt dat het daarom goed op weg is om de doelstelling van meer dan 95 procent op het jaareinde te halen.

Transacties

Montea tekende in juni een akkoord over de overname van een nieuw vastgoedcomplex voor DHL op Brussels Airport, goed voor een investering van 26,2 miljoen euro. De bevak zal ook de site Schoonmansveld van Office Depot in Puurs overnemen voor 7,9 miljoen euro en een Franse site van dezelfde groep voor 9,9 miljoen euro.

De groep verkocht gebouwen in Aartselaar en Vilvoorde, samen goed voor 5,1 miljoen euro. De schuldgraad  bedraagt 51,96 procent. Montea heeft daarmee nog 20 miljoen euro investeringscapaciteit, waarbij de schuldgraad op 55 procent zou uitkomen. Montea zegt dat het er over zal waken om dat de schuldgraad niet boven de 60 procent zal uitkomen.

Door de aan- en verkoopoperaties steeg de reële waarde van de vastgoedportefeuille tot 258 miljoen euro. Dat komt overeen met 45,78 euro per aandeel. Het is een lichte daling ten opzicht van de 260,3 miljoen euro van een jaar geleden, maar iets beter dan op het einde van 2011. Montea verwacht dat dit zal aangroeien naar meer dan 300 miljoen euro.

De installatie van zonnepanelen oop 5 sites kostte 6,4 miljoen euro, maar levert jaarlijks een bijkomende netto-inkomst van 0,7 miljoen euro op. De groep zal ook op één Waalse site (Coca-Cola Heppignies) zonnepanelen installeren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud