Montea investeert in 'Airbnb voor magazijnen'

Bedrijven hebben soms voor kortere perioden opslagruimte nodig.

De Belgische vastgoedgroep Montea stapt in een Nederlandse start-up die vraag en aanbod van flexibele vastgoedruimte met elkaar matcht.

Vanaf vandaag gaat het Nederlandse online platform Stockspots ook in ons land van start. 

Via Stockspots kan een bedrijf op zoek naar extra, tijdelijke opslagruimte. Anderen die net tijdelijke opslagruimte over hebben, kunnen die op het platform aanbieden. De vergelijking met het toeristische Airbnb is zo niet ver gezocht. 

Montea, de beursgenoteerde groep gespecailiseerd in  logistiek vastgoed, ziet  zelf behoorlijk wat potentieel in het systeem. Volgens studies staat in bedrijven ongeveer dertig procent van de opslagruimte geregeld leeg. Anderen zoeken dan juist tijdelijk opslagruimte, bijvoorbeeld in het geval van overproductie of bij seizoensgebonden producten (denk aan chocolade, kerstartikelen enzovoort). 

500.000
Opslagplaatsen
Stockspots werd acht maanden geleden gelanceerd in Nederland. Sindsdien is via het platform al bijna 500.000 m² op 150 locaties ‘gematcht’.

In Nederland is nu al bijna 500.000 m² op 150 locaties 'gematcht' via het platform. Het zou gaan om een vijfhonderdtal geregistreerde opslagplaatsen. Montea sluit nu een exclusief partnerschap met Stockspots af voor ons land en wil tegen eind dit jaar al honderd magazijnen in het aanbod hebben. 

Er zijn meer en meer bedrijven die geen groot magazijn nodig hebben, maar een stockageplaats voor slechts een aantal paletten', duidt CCO Peter Demuynck. 'Niet voor negen jaar, maar voor een aantal weken of maanden, en bij voorkeur zo dicht mogelijk bij een heel specifieke locatie. Het is aan dit soort disruptieve innovaties dat onze logistieke sector nood heeft.'

Montea heeft de licentie voor België gekocht van Stockspots. 'Een participatie nemen was voor ons hoe dan ook niet mogelijk. Als gereglementeerde vastgoedvennootschapn (GVV) kunnen we geen participatie nemen in een niet-vastgoedbedrijf', stelt Jo De Wolf, de CEO van Montea.  De inbreng van Montea is vooral in natura. Zo wordt een voltijdse kracht ter beschikking gesteld voor business development. 

Jo De Wolf mikt niet alleen op de eigen klanten, maar ook op de hele markt.  'Bedrijven die van ons huren, kunnen ruimte zelf ter beschikking stellen van andere bedrijven. Ze kunnen daarvoor een vergoeding krijgen, maar het is wel geen huurgeld van een onderverhuur', aldus Jo De Wolf.

Montea zal het zelf niet gebruiken voor het opvullen van de eigen leegstand van de GVV. 'We hebben een bezettingsgraad van 96 procent en willen voor de langere termijn verhuren'. 

De lancering valt niet toevallig samen met de start van Realty, de jaarlijkse beurs voor professioneel vastgoed op Tour & Taxis in Brussel. Op die tweedaagse beurs worden ook heel wat nieuwe projecten en innovaties voorgesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content