Mysterieuze koper aast op kunstenaarsvilla Hellebosch

Villa Hellebosch kreeg heel wat bekende schrijvers over de vloer. ©RV DOC

Villa Hellebosch in Vollezele, een geliefd oord voor kunstenaars, staat op het punt verkocht te worden aan een buitenlandse partij.

In het Pajottenland wisselt een opmerkelijk stulpje binnenkort van eigenaar. Villa Hellebosch in Vollezele, een deelgemeente van Galmaarden, is zo goed als verkocht. Dat vernam De Tijd uit goede bron.

Villa Hellebosch is een landhuis in het midden van een 10 hectare groot domein met een park, weilanden en een beukenbos. De ruime villa omvat logement voor 15 gasten en ruimte voor vergaderingen en workshops. Jarenlang was Villa Hellebosch een toevluchtsoord voor kunstenaars. Onder meer de Britse schrijver Jonathan Coe en de Poolse auteur Olga Tokarczuk, die in 2018 de Nobelprijs Literatuur won, waren te gast in het landhuis. Op internet stond de villa te huur voor gemiddeld 1.000 euro per nacht.

Villa Hellebosch werd eind jaren 30 gebouwd door Henri de Steenhault de Waerbeek, telg van een adellijk en politiek geslacht. Het domein belandde in 1973 in handen van de gereputeerde zakenadvocaat Bavo Cool, zoon van August Cool, die meer dan twee decennia voorzitter was van de vakbond ACV.

Na het overlijden van Bavo Cool in 2003 (hij werd levenloos aangetroffen in de open haard van Villa Hellebosch) kwam het landhuis in handen van een van zijn drie dochters, beeldend kunstenares Alexandra Cool. Zij zou het domein via de luxemakelaar Sotheby's in de markt hebben gezet. Volgens onze informatie is de koper een buitenlandse partij. Daarbij circuleert de naam van een Franse miljardairsfamilie.

Alexandra Cool reageert geprikkeld op vragen over de verkoop. 'Ik heb nog niets getekend', zegt ze uiteindelijk. 'Er is niets verkocht.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud