Nederlands pensioenfonds stapt in Belgische parkingreus

Interparking beheert 415.000 parkeerplaatsen in negen Europese landen. ©Interparking

Het Nederlandse pensioenfonds APG heeft een belang van 39 procent verworven in Interparking, de grootste uitbater van parkings in ons land. APG neemt voor 550 à 600 miljoen euro de participatie over van het Canadese CPPIB.

Het was al enkele maanden bekend dat het Canadese pensioenfonds CPPIB werkte aan een exit uit Interparking, dat 949 parkingsites gespreid over 416 steden in negen landen uitbaat. Met ongeveer 415.000 parkeerplaatsen is Interparking een van de grotere spelers in Europa.

Meerdere infrastructuur- en pensioenfondsen kwamen op het dossier af, maar uiteindelijk pakte het Nederlandse pensioenfonds APG, geadviseerd door de zakenbank Rothschild, de andere kandidaten in snelheid.

Fors rendement

Volgens onze informatie betaalt APG 14 à 15 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) het pakket van de Canadezen. Dat waardeert Interparking op 2 à 2,14 miljard euro. Dat is de ondernemingswaarde (schulden incluis). Trek daar de 604 miljoen schulden van af en je komt aan een aandelenwaarde (equity value) van 1,4 miljard à 1,54 miljard - 39 procent daarvan is 550 à 600 miljoen.

2 miljard
Interparking
De Belgische parkeerreus wordt bij de APG-deal gewaardeerd op 2 à 2,14 miljard euro.

Vijf jaar geleden legde CPPIB 376 miljoen euro op tafel voor dat belang. De verkoopprijs ligt zo'n 50 à 60 procent hoger. Maar het totale rendement ligt nog hoger, want het Nederlandse pensioenfonds kreeg sinds zijn instap ook op z'n minst 43,5 miljoen euro aan dividenden van Interparking uitbetaald.

Aan de rest van het aandeelhouderschap van Interparking verandert niets. De vastgoedtak van de verzekeringsgroep AG behoudt 51 procent van de aandelen, de stichtersfamilie De Clercq heeft nog 10 procent. 

Zaventem

Met Interparking haalt APG voor de tweede keer in enkele maanden tijd een infrastructuurdeal binnen. In maart verving APG, samen met de Australische investeerder QIC en de verzekeraar Swiss Life, de Australische investeerder Macquarie in Brussels Airport. Het trio legde 2,2 miljard euro op tafel voor het belang van 36 procent van Macquarie.

PROFIEL INTERPARKING

>Omzet (2018): 448 miljoen euro

>Recurrente brutobedrijfswinst: 143 miljoen euro

>Nettoschuld: 604 miljoen euro

>Aantal parkings (nu): 949, garages en op straat

>Aantal parkeerplaatsen: 415.000

>Aandeelhouders: AG Real Estate (51%), APG (39%), familie De Clercq (10%)

Behalve Brussels Airport en Interparking is APG in België ook aandeelhouder van LBC Tank Terminals, een opslagbedrijf voor vloeibare chemische producten.

APG is een mastodont. Het beheert 529 miljard euro aan pensioenen van circa 21.000 werkgevers, en staat in voor het pensioen van een op de vijf gezinnen in Nederland.

Het fonds heeft zich al sinds 2004 opgeworpen als een actieve infrastructuurinvesteerder. Het investeerde tot vandaag ongeveer 14 miljard euro en beheert 32 directe participaties in portefeuillevennootschappen. APG is actief in nutsvoorzieningen, telecom en transportinfrastructuur.

Marktleider

Interparking is een bekend merk in het straatbeeld, niet enkel in België - waar het de marktleider is - maar ook in acht andere Europese landen. De groep groeide uit tot een van de grootste spelers in Europa, naast Q-Park en Indigo (ex-Vinci Park). Ze is aanwezig in België, Nederland, Spanje, Frankrijk, Italië, Polen en Roemenië. In Duitsland en Oostenrijk is de parkinguitbater actief onder de naam Contipark.

Het afgelopen jaar zette de multinational zijn groei, zowel operationeel als financieel, voort. Interparking groeide fors in Italië en vergrootte zijn voetafdruk in Polen, Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Eind vorig jaar baatte Interparking - zowel on-street (op straat) als off-street (garages) - 933 parkings uit, die 383.000 parkingplaatsen vertegenwoordigen. Eind dit jaar of uiterlijk begin 2020 moet de Belgische groep de kaap van de 1.000 parkings ronden. Interparking zette vorig jaar een omzet van 448 miljoen euro (+6%) en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 143 miljoen (+8%) neer.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud