Advertentie

Oekraïense miljardair koopt peperduur zomerhuis van Leopold II

Villa Les Cedres telt 14 slaapkamers en een botanische tuin van 16 hectare. ©Bloomberg

Eindelijk is bekend wie in augustus het voormalige buitenverblijf van koning Leopold II kocht: de rijkste man van Oekraïne Rinat Akhmetov.

Zo'n 200 miljoen euro. Dat telde een mysterieuze koper in augustus neer voor Villa Les Cèdres, het voormalige buitenverblijf van koning Leopold II in Saint-Jean-Cap-Ferrat aan de Côte d’Azur. Financial Times achterhaalde maandag wie de koper is: Rinat Akhmetov, de rijkste man van Oekraïne.

De Italiaanse likeurgroep Campari zette de prestigieuze villa in 2016 in de etalage, nadat ze haar met de overname van het Franse cognacmerk Grand Marnier in handen had gekregen. De verwachtingen voor de verkoop waren hooggespannen, er circuleerden bedragen van 350 miljoen tot zelfs 1 miljard euro. 

De villa, die in 1870 werd gebouwd, kwam in 1904 in handen van koning Leopold II. De vorst bracht er zijn minnares Blanche Delacroix - roepnaam Très Belle - in onder, die hij vier jaar eerder leerde kennen toen hij 64 en zij 16 was.

In die periode kocht Leopold II vrijwel alles wat te koop stond in de buurt van Monaco met het geld uit zijn privékolonie Congo. Naast Villa Les Cedres had hij er nog zes andere villa's: La Leopolda, Saint Second, La Banana, La Boma, La Matadi en La Mauresque.

'Schiereiland van de miljardairs'

In 1924 belandde de enorme villa in de handen van Alexandre Marnier-Lapostolle, de uitvinder van de Grand Marnier-likeur. Hij liet er onder meer een botanische tuin van 14 hectare aanleggen, waar hij experimenteerde met de bittere appelsienen die nog steeds de basis voor de likeur vormen. Vandaag staat de tuin bekend als een van de belangrijkste botanische tuinen ter wereld. 

De Oekraïense miljardair Rinat Akhmetov. ©BELGAIMAGE

De enorme tuin niet de enige troefkaart. De villa met 14 slaapkamers bevat een balzaal, een zwembad, een wintertuin, een kapel, stallen en 25 verwarmde serres waarin zo'n 20.000 plantensoorten gekweekt worden, waaronder 14.000 tropische.

Ook de ligging drijft de prijs omhoog. Saint-Jean-Cap-Ferrat, dat ergens tussen Nice en Monaco ligt, staat bekend als 'het schiereiland van de miljardairs'. In het verleden was het een geliefde spot van beroemdheden als Charlie Chaplin, Romy Schneider en Winston Churchill. Vandaag krijgt de nieuwe eigenaar er onder meer de familie Ferrero als buren.

Crimineel verleden

Dat de identiteit van een koper van een luxevilla bekend raakt, is eerder uitzonderlijk. Dinsdag bleven er nog veel vraagtekens over. Zo is het onduidelijk of Akhmetov zelf zijn intrek in het zomerverblijf neemt. In een officiële mededeling liet hij wel weten de aankoop als een langetermijninvestering te zien.

De zoon van een mijnwerker uit Donetsk is zowel berucht als beroemd in Oekraïne. Hij maakte zijn fortuin in de mijnbouw en de staalindustrie in de grote privatiseringsgolf in het land in de jaren 90. Hij zegt dat hij geluk had met enkele risicovolle investeringen, maar er circuleren ook geruchten over een crimineel verleden en banden met de Oekraïense maffia.

In 2000 richtte hij System Capital Management (SCM) op, het grootste industriële conglomeraat van Oekraïne met tentakels in de energiesector, de financiële sector, de media, de verkoop en het vastgoed. Nadat zijn voorganger in een bomaanslag vermoord werd, werd hij de voorzitter van Shakhtar Donetsk, een van de topploegen uit de Oekraïense competitie. 

Vandaag domineert Akhmetov met een groep superrijke zakenlieden de Oekraïense economie. Met de aankoop van Villa Les Cèdres is hij niet aan zijn proefstuk toe. Eerder kocht hij al een appartement van 161 miljoen euro in Londen, een van de duurste in het Verenigd Koninkrijk. Forbes schat zijn fortuin op 6,7 miljard dollar (zo'n 6,1 miljard euro) en plaatst hem op plaats 272 van zijn miljardairslijst. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud