Advertentie

Overheid mag rem zetten op Airbnb

©Airbnb

De overheid mag wel degelijk de wildgroei aan Airbnb-verhuringen inperken als die de woningmarkt krap maakt. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag geoordeeld in een Franse zaak.

De overheid mag wel degelijk een rem zetten op de verhuur van appartementen en huizen via Airbnb. Het Europees hof van Justitie besliste dat dinsdag in een zaak waarin de stad Parijs tegenover twee vastgoedeigenaren stond.

Naar de uitspraak werd uitgekeken, omdat veel steden worstelen met Airbnb. Enerzijds bevordert Airbnb het toerisme, maar tegelijk duwt het te veel woningen uit de gewone markt, waardoor huurwoningen voor de inwoners te duur worden.

Die bestrijding van een krappe woningmarkt vormt volgens het Europees Hof van Justitie een dwingende reden van algemeen belang, legt woordvoerder Stefaan van der Jeught uit.

Ook de stad Brussel ambieert Airbnb te temperen. De bedoeling is tegen het einde van de legislatuur duizend woningen opnieuw op de gewone huurmarkt te krijgen.

Parijs

In Parijs boden twee vennootschappen, Cali Apartments en HX, eenkamerflats aan via Airbnb. Een rechtbank in eerste aanleg in Parijs veroordeelde ze tot een boete en gelaste ze de panden weer te gebruiken voor permanente bewoning.

De rechtbank baseerde zich daarvoor op een Franse wet die bepaalde dat in gemeenten met meer dan 200.000 inwoners een eigenaar eerst een vergunning moet vragen als het gebruik van een woonruimte wijzigt. Van permanente verhuur naar Airbnb-verhuur overstappen is zo'n wijziging, vond de rechter.

De zaak ging in beroep, daarna in cassatie en daarna naar het Europees Hof van Justitie. Dat laatste oordeelt dat een inperking van het woonbeleid kan, als de overheid 'het tekort aan woningen voor langdurige verhuur beoogt te bestrijden om een antwoord te bieden op de verslechtering van de voorwaarden voor toegang tot huisvesting en op de toename van de krapte op de vastgoedmarkt'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud