Pond piekt na Britse cijferregen

Britse pond vliegt naar recordhoogtes. ©EPA

Het Britse pond bereikte donderdag zijn hoogste peil sinds maart 2009. Die recordklim komt er na een reeks Britse cijfers. Daaruit blijkt dat de Britse industrie zijn orderboekje ziet vollopen, maar ook dat de Britse huizenprijzen exploderen.

Al voor de zesde dag op rij zet het Britse pond zijn weg naar boven verder. Iets na het middaguur was het pond net iets meer dan 1,69 dollar waard. Daarmee bereikte de Britse munt haar hoogste niveau in vijf jaar. 

Die hausse is vooral te danken aan de uitstekende prestatie van de Britse industrie. Uit cijfers van het financieel onderzoeksbureau Markit bleek donderdagochtend dat die in uitstekende doen is. De enquete onder aankoopdirecteurs in de sector klokte af op 57,3 punten, ver boven de verwachte 55,4.

Een cijfer boven de 50 betekent groei, een cijfer onder de 50 staat voor een krimp. De Britse nijverheid ziet de orderboekjes voor de komende maanden vollopen, zo blijkt uit de rondvraag. 

Puike cijfers over de industrie, maar alarmerende berichten over de Britse huizenmarkt. Cijfers tonen een stijging van de huizenprijzen die voor het eerst sinds 2010 in de dubbele cijfers loopt. In april steeg de prijs voor een huis 10,9 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

De forse stijging is vooral het gevolg van de hypotheeksteun die de Britse regering biedt, zodat mensen makkelijker een huis kunnen kopen. Maar als neveneffect zorgt dat ook voor een forse stijging  van de prijzen, vooral dan in Londen en Zuid-Engeland.

In het eerste kwartaal van 2014 lagen de prijzen in Londen en Zuid-Engeland 20 procent boven het niveau van voor de crisis. In de rest van het Verenigd Koninkrijk lagen de prijzen wel nog 2 procent lager. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud