Advertentie
Advertentie

Portefeuille Aedifica nadert één miljard euro

Een van de rustoorden van Aedifica in Duitsland ©rv

Vastgoedgroep Aedifica boekte de eerste drie maanden van dit jaar meer huurontvangsten dan gepland. De dividendverwachting van 2 euro bruto wordt bevestigd.

Sinds het begin van dit jaar kon Aedifica twee sites toevoegen aan zijn portefeuille, met name het Schloss Bensberg-complex met 87 appartementen en het nieuwe woonzorgcentrum Residentie Sporenpark met 110 vergunde bedden en 17 assistentiewoningen.

'Deze projecten sluiten perfect aan bij de strategie van de groep, die er in de huisvesting van senioren op gericht  is zowel bestaande vastgoedsites door ontwikkeling te versterken en te verbeteren als in samenwerking met huurders/operatoren nieuwe projecten te ontwikkelen', zegt de gereglementeerde vastgoedgroep in een mededeling.

Kwartaalcijfers

Over het voorbije kwartaal, dat op 31 maart eindigde, zag Aedifica zijn huurinkomsten stijgen van 10,38 miljoen euro naar 13,37 miljoen euro. Na negen maanden staat de teller op 36,29 miljoen, een toename met 22 procent, een groei die uitsluitend te danken is aan de seniorenhuisvesting.

'Deze cijfers tonen de relevantie aan van onze investeringsstrategie', zo luidt het. Het aandeel van de seniorenhuisvesting is nu gestegen tot 67 procent, meer dan twee derden dus. Mocht het Aedifica-management op zijn lauweren hebben gerust, zouden de globale inkomsten bij een gelijkblijvende portefeuille, met 1 procent gedaald zijn.

Als we kijken naar de waarde van de portefeuille is het aandeel van de senioren al opgelopen tot 70 procent. Op 31 maart was die portefeuille - inclusief projectontwikkelingen - 994 miljoen euro waard, een toename met 209 miljoen. Daarvan is nu al 12 procent gelegen in Duitsland.

Rendement

Het brutorendement is niet veranderd tegenover vorig kwartaal, noch voor de senioren (5,9%), noch voor de appartementen (5,5%), noch voor de hotels (6,2%). Samen geeft dat een rendement van 5,9 procent. In vergelijking met een jaar geleden is dat een lichte daling (0,1 procentpunt).

Aedifica deelt nog mee dat zijn schuldratio op het einde van het kwartaal 52,1 procent bedroeg, ver onder de wettelijke limiet van 65 procent. Na de oplevering van Sporenpark bedragen de lopende investeringsverplichtingen nog 142 miljoen, daar staan kredietlijnen van 551 miljoen tegenover.

De netto-actiefwaarde per aandeel is sinds het einde van het vorige boekjaar (30 juni) gestegen van 40,57 naar 43,58 euro. Na de impact van IAS9 steeg ze van 36,84 naar 39,22 euro. Dat is een eind onder de koersevolutie. Het aandeel noteerde op 31 maart 62,50 euro. Vandaag sloot het op 60,13 euro (-1,4%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud