Advertentie
Advertentie
mijn geld

Prijzen voor nieuwbouw stijgen fors verder

Volgens Matexi en Realo leidt de vraag naar energiezuinigheid tot opwaartse druk op de nieuwbouwprijs. Ook de stijgende bouwkosten sijpelen meer en meer door. ©Wouter Van Vooren

Een typische nieuwbouwwoning in Vlaanderen kost gemiddeld 405.000 euro, zonder btw. De kleine prijsdaling die zich eind vorig jaar aandiende, is al tenietgedaan.

Voor een nieuwe halfopen bebouwing met zo'n 160 vierkante meter bewoonbare oppervlakte, drie slaapkamers, een badkamer en een tuin betaal je in Vlaanderen vandaag net geen 405.000 euro, zonder btw. Dat blijkt uit de Nieuwbouwbarometer die het vastgoeddataplatform Realo en de projectontwikkelaar Matexi samen hebben ontwikkeld.

Vlaamse stijging, Waalse daling

Nadat de prijzen voor zulke referentiewoningen in het laatste kwartaal van 2022 licht waren gedaald, zet de Vlaamse nieuwbouwmarkt opnieuw een klim in. In vergelijking met een jaar geleden kost een standaardnieuwbouw ruim 8 procent meer. Tegenover eind vorig jaar betaalde je in de eerste maanden van 2023 ruim 3 procent meer.

Advertentie

Voor heel België zijn de nieuwbouwprijzen iets minder sterk gestegen: van net geen 371.500 eind 2022 naar een dikke 380.000 euro. In Wallonië gaat het zelfs om een daling met 1,2 procent vergeleken met de laatste drie maanden van 2022. In het Waals Gewest kost een doorsnee nieuwbouwwoning nu 329.000 euro, opnieuw zonder btw.

Voor grotere, vrijstaande nieuwbouwwoningen met een bewoonbare oppervlakte van 175 vierkante meter betaal je vandaag gemiddeld 440.000 euro, bijna 16 procent meer dan voor de standaard halfopen bebouwing.

Twee snelheden

De prijzen van nieuwe referentieappartementen - 95 vierkante meter met twee slaapkamers - is tegenover het vorige kwartaal vrij stabiel gebleven. Over heel België kost zo'n appartement gemiddeld nu net geen 286.000 euro, in Vlaanderen 303.000 euro. Grotere appartementen, met drie slaapkamers, zijn al snel een kwart duurder.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest liggen de prijzen weinig verrassend een pak hoger dan het nationale gemiddelde. Daar kost een nieuwbouwflat gemiddeld 356.000 euro.

Terwijl de vastgoedmarkt van bestaande woningen al enige tijd afkoelt, blijven de prijzen van nieuwbouw stijgen.

'Dat bevestigt duidelijk dat de vastgoedmarkt steeds meer met twee snelheden beweegt', zegt Roel Helgers van Matexi. 'De opwaartse druk op de nieuwbouwprijzen is het rechtstreekse gevolg van meer aandacht van kopers voor energiezuinigheid, de strengere regelgeving rond renovatie en de stijgende bouwkosten. Ook het dalende aanbod weegt op de prijs.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.