'Provincie zal vergunning Uplace weigeren'

Ontwerp Uplace Machelen ©RV DOC

De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant moet zich donderdag uitspreken over de milieuvergunning voor het megawinkel- en entertainmentcomplex van Uplace in Machelen. Volgens het Laatste Nieuws zou de bestendige deputatie geen milieuvergunning afleveren op basis van mobiliteitsargumenten. Dat betekent nog niet het einde van het project van 600 miljoen euro en 3.000 jobs.

Als dat klopt, neemt het dossier van Uplace wel een verrassende wending. De provinciale milieuvergunningscommissie gaf immers een unaniem positief advies. Ook de dienst Leefmilieu van de provincie deed dat. Volgens de krant heeft gedeputeerde voor Leefmilieu Jean-Paul Olbrechts (CD&V) het dossier een week uitgesteld om het advies om te buigen van positief naar negatief. Olbrechts zegt geen commentaar te kunnen geven op een beslissing die pas donderdag wordt genomen.

Het project van Uplace staat veel verder dan het concurrerende project op de Heizel. Dat laatste staat er vandaag wel beter voor op het vlak van mobiliteit, in het bijzonder op het vlak van het openbaar vervoer. Het beschikt over bestaande metro-en buslijnen. De Vlaamse regering heeft zich zwaar geëngageerd om de site te ontsluiten.

Een eventuele weigering van de provincie betekent geenzins het einde van het project.

Elke partij (bv. bedrijf, omwonenden, enz...) die niet akkoord gaat met een beslissing van de deputatie wat betreft de milieuvergunning, kan in beroep gaan bij de minister van Leefmilieu Joke Schauvliege.

De minister heeft dan vijf maanden de tijd om het beroep gegrond of ongegrond te verklaren. Er is evenwel geen rechtsgevolg wanneer de minister later een beslissing neemt.

Tegen een beslissing van de minister kan men nog bij de Raad van State beroep aantekenen. Dat is de laatste stap die mogelijk is.

Race

De meeste experten gaan er van uit dat zowel Machelen als Heizel op zich een goede kans op slagen maken, maar dat enkel het eerste dat klaar is om te effectief te gaan bouwen commercieel haalbaar is.

Financiering

Het is onduidelijk hoe ver de onderhandelingen staan voor de financiering van het project van 600 miljoen euro in Machelen.

In juni onderhandelde Uplace met de Australische vastgoedgroep Westfield en de Nederlandse pensioenfondsengroep Algemene Pensioen Groep (APG).

Geruchten dat de Australiërs de gesprekken zouden hebben stopgezet, worden noch bevestigd, noch ontkend. 

Verregaande gesprekken hierover zijn ook slechts mogelijk als er meer duidelijkheid is over het verkrijgen van vergunningen en het uitputten van alle beroepsprocedures.

Door de onrust op de financiële markten wordt de financiering van dergelijke grote projecten zeker niet vergemakkelijkt.

Westfield

Westfield opende op 13 september  in Londen Westfield Stratford City (WTC), het grootste winkelcentrum van Europa (177.000 m²), vlakbij het Olympisch Park dat in volle uitbouw is. Er zijn 300 winkels, 70 restaurants, drie hotels, een casino, een kegelbaan en een biscoop met 17 zalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud