Recordaantal Vlaamse woningen onbewoonbaar

©Photo News

Vorig jaar werden 3.341 woningen onbewoonbaar verklaard. Dat blijkt uit het jaarverslag Woningkwaliteit van Wonen Vlaanderen.

Bij zo’n onderzoek checkt een woningcontroleur een waslijst criteria om de kwaliteit van een woning of kamer te beoordelen. Het gaat onder meer om de stabiliteit, vochtschade, de toegankelijkheid en de minimale oppervlaktenormen. Bij elk gebrek krijgt de woning strafpunten. Vanaf een aantal strafpunten kan de burgemeester de woning ongeschikt verklaren. Als de woning ook een veiligheids- of gezondheidsrisico inhoudt, is ze onbewoonbaar.

In totaal waren eind december een recordaantal van 7.823 Vlaamse woningen onbewoonbaar, blijkt uit het jaarverslag Woningkwaliteit van Wonen Vlaanderen. In 2010 ging het om 5.725 woningen.

Meer controles

De stijging heeft volgens Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) te maken met de focus op de woonkwaliteit. Na een reorganisatie van Wonen Vlaanderen met een opleidingstraject voor de woningcontroleurs wordt meer ingezet op een hogere efficiëntie en meer controles.

Hoe slecht de woning ook is, er is toch altijd iemand die geen andere oplossing heeft.
Joy Verstichele
Vlaams Huurdersplatform

Vroeger gebeurden meer onderzoeken na een expliciete klacht van een bewoner. De jongste jaren worden controles vaker aangevraagd om de goede kwaliteit van een woning te laten bevestigen, bijvoorbeeld voor de aanvraag van een huursubsidie of voor een verhuur via een sociaal kantoor. 

Het aantal verhuurders dat zo’n attest aanvraagt, is relatief beperkt. Voor Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform moet zo’n onderzoek stapsgewijs verplicht worden.

‘Door de schaarste aan betaalbare huurwoningen hebben verhuurders weinig prikkels om de woningkwaliteit te verbeteren’, zegt Verstichele. ‘Hoe slecht de woning ook is, er is toch altijd iemand die geen andere oplossing heeft.’

'Onderste segment huurmarkt problematisch'

©Mediafin

Het Steunpunt Wonen voerde vorig jaar een grote bevraging uit over de woonkwaliteit in Vlaanderen. Daaruit bleek dat het aantal Vlaamse woningen in goede staat tussen 2013 en 2019 steeg van 70 naar 77 procent. Vooral in de Vlaamse centrumsteden is volgens dat onderzoek sprake van een kwaliteitsverbetering.

Verstichele wijst erop dat die kwaliteitsverbetering op de huurmarkt vooral te wijten is aan het grote aantal nieuwbouwwoningen en niet omdat in het onderste segment van de huurmarkt meer wordt gerenoveerd. ‘Daar blijft de woningkwaliteit uiterst problematisch. Dat het aandeel ontoereikende woningen zo hoog ligt, verrast niet, want er zijn nog steeds zeer veel huurpanden die niet voldoen.’

Uit onderzoek van De Tijd bleek gisteren dat in 2010-2018 vooral de prijzen van de goedkoopste woningen in Vlaanderen gestegen zijn. Vrijwel in elke centrumstad stijgen de prijzen van goedkope woningen sneller dan die van duurdere.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud