Recordverkoop van panden in winkelstraten

Meir Antwerpen - Foto: jdb

Ondanks de crisis werd er in ons land nooit meer geïnvesteerd in vastgoed in hoofdwinkelstraten dan in 2013. Er werd voor 374 miljoen euro aan winkels gekocht. Meer dan de helft kwam in handen van private investeerders. De prijzen stijgen wel niet meer.

Dat blijkt uit cijfers van Cushman & Wakefield, de belangrijkste makelaar voor retailvastgoed.

Er werd in 2013 voor zowat 2,6 miljard euro aan investeringstransacties voor professioneel vastgoed genoteerd in ons land. Na de absolute topjaren 2006-2007 was deze markt tot op één derde teruggevallen in 2009 (1,4 miljard euro).

Al die tijd bleef de retailmarkt wel in goede doen. In tijden van crisis zien beleggers retail als een veilige belegging.  Het totale volume voor heel de winkelvastgoedmarkt klokte in 2013 af op 756 miljoen euro. Het record van 2012 (889 miljoen euro) voor alle retailsegmenten werd niet geklopt omdat er geen grote shopping center-deals gefinaliseerd werden in 2013.

In het deelsegment van de hoofdwinkelstraten werd er wel een historisch record neergezet. Het volume steeg van 179 naar 374 miljoen euro.

Ook de markt van de baanwinkels en retailparken blijft het goed doen. In december werd in dit segment nog de grootste winkeltransactie van het jaar genoteerd met de verkoop van een portfolio van 5 Cora-sites door Cora aan de bevak Ascencio voor zowat 85 miljoen euro.

Kantoren

Het totale volume aan investeringen in professioneel vastgoed wordt nog steeds gedrukt door de moeilijke markt van de kantoren. Na het laagtepunt van 2012 zijn de kantoorinvesteringen in 2013 wel meer dan verdubbeld tot een totaal volume van 1,338 miljoen euro.

De lage intresten en de groeiende interesse van zowel private, lokale institutionele als internationale investeerders zijn de belangrijkste drijfveren achter deze groei. 60 procent van het investeringsvolume werd door Belgische investeerders opgebracht.

'Voor 2014 is er er geen plaats voor euforie, maar ook niet voor pessimisme. Het kan best een goed jaar worden voor vastgoedinvesteringen. Voor retail is er een tekort aan kandidaat-verkopers', stelt Koen Nevens, CEO van Cushman & Wakefield België.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud