Retail Estates shopt voor 200 miljoen in Nederland

Beter Bed in Cruqulus, een van de nieuwe winkelparken van Retail Estates. ©rv

De beursgenoteerde specialist in baanwinkels breidt zijn portfolio uit met drie winkelcentra in Nederland. Nederland telt zo al voor een kwart mee in de portefeuille.

Retail Estates streek pas in juli dit jaar voor het eerst neer in Nederland, met de aankoop van vijf winkelparken voor 75,6 miljoen euro. Amper een half jaar later breidt het zijn Nederlandse voetafdruk flink uit. 

De baanwinkelspecialist verwerft drie winkelcentra, in de provincies Limburg, Noord-Holland en Gelderland, voor de som van 205,4 miljoen euro. In totaal gaat het om 134.580 m² en 83 winkelplekjes. De waarde van de gehele Nederlandse portefeuille klokt nu af op 268,6 miljoen euro. 

Kapitaal

Retail Estates rekent op een jaarlijkse netto-huur van 13,44 miljoen euro, goed voor een huurrendement van 6,54 procent. De bezettingsgraad van de drie winkelparken bedraagt al meer dan 15 jaar lang meer dan 99 procent, zo claimt Retail Estates. Het gaat om huurders zoals Ikea, Beter Bed en Leen Bakker. 

59 procent
Schuldgraad
Met een schuldgraad van 59 procent schuurt Retail Estates aan tegen de wettelijke grens.

De financiering van de aankoop verloopt volledig via schulden, met een bankfinanciering. Eind dit jaar zal de schuldgraad 59 procent bedragen, zo voorspelt de baanwinkelspecialist. Het wettelijk plafond bedraagt 65 procent, waardoor de vraag rijst wanneer Retail Estates kapitaal ophaalt. 'Als we nog verder willen groeien, en dat is toch mijn ambitie, zal een kapitaaloperatie zich opdringen', zo stelt CEO Jan De Nys. 

Risicospreiding

Met de transactie wil Retail Estates zijn portfolio verder spreiden over België en Nederland. Voor deze deal nam België 90 procent in van de activiteiten en Nederland 10 procent. Die verhouding wijzigt nu naar 76-24. 'We zijn een van de leidinggevende institutionele beleggers in het out-of-town-segment', klopt Retail Estates zich op de borst. 

De verdere intrede van Retail Estates op de Nederlandse markt loopt gelijk met het vlotte herstel van de Nederlandse economie. Deze ochtend maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog bekend dat het reëele beschikbaar inkomen van de Nederlandse gezinnen in het derde kwartaal met 1,9 procent. Die parameter steeg al elk kwartaal sinds midden 2014. 

'Residentieel vastgoed doet het weer goed in Nederland. Dat vertaalt zich naar uitgaven rond woninginrichting en detailhandel', stelt De Nys. Het zijn dat soort winkels die de dienst uitmaken in de aangekochte winkelparken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud