Advertentie

Retail Estates verhoogt dividend voor het 16de jaar op rij

Krugershopping, een winkelpark van Retail Estates in Eeklo. ©Wouter Van Vooren

De verhuurder van perifeer winkelvastgoed Retail Estates legt over het moeilijke coronajaar sterke resultaten voor.

Winkelverhuurder zijn in perioden van lockdown, het zal je maar overkomen. Retail Estates slaagde er echter in tussen de klippen van de coronapandemie te laveren.

Door beschermende maatregelen waren winkelpanden in België en Nederland afgelopen jaar in totaal drie maanden gesloten. De Belgische voedings- en doe-het-zelfwinkels ontsnapten daaraan en vooral die laatste deden gouden zaken.

Kledingwinkels werden hard getroffen. Om die huurders te helpen (overleven) schold Retail Estates in het boekjaar 2020/21 voor 11,55 miljoen euro huur kwijt. Dat komt overeen met iets meer dan 10 procent van de verschuldigde huur.

In België versnelde corona bovendien de ondergang van drie grote huurders die al financieel verzwakt waren: Brantano, Orchestra België en Piocheur/Megaworld (ex-Blokker). Retail Estates miste daardoor 1,78 miljoen euro huur.

Beperkte winstdaling

Dankzij de aankoop van twee retailparken in Nederland bleef de daling van het nettohuurresultaat beperkt tot 7,2 miljoen euro op 100,4 miljoen euro. Door ook in de kosten te snijden behaalde Retail Estates over het op 31 maart afgesloten boekjaar 2020/21 een EPRA-winst (winst uit de courante kernactiviteiten) van 62,9 miljoen euro. Een jaar eerder kwam de EPRA-winst uit op 69,2 miljoen euro.

Dankzij een lager financieel resultaat behaalt het bedrijf zelfs meer nettowinst dan in 2019/20, met name 63,8 miljoen euro tegenover 61,1 miljoen.

Voor het 16de jaar op rij verhoogt Retail Estates zijn dividend. De aandeelhouders krijgen 4,50 euro bruto per aandeel, 2,27 procent of 10 cent meer dan de 4,40 euro die over 2019/20 werd uitgekeerd. In het persbericht geeft Retail Estates volgende uitleg: 'Zo blijft in moeilijke omstandigheden het dividend tegen inflatie beschermd en blijft de uitkeringsgraad met 87,17 procent binnen een redelijke norm voor de sector in dit uitzonderlijke boekjaar.'

100,4 miljoen
Dankzij de aankoop van twee retailparken in Nederland bleef de daling van het nettohuurresultaat beperkt tot 7,2 miljoen euro op 100,4 miljoen euro.

Opvallend is dat de investeringswaarde van de vastgoedportefeuille bij een vergelijkbare bedrijfsgrootte stabiel is gebleven.

Investeringen

Retail Estates bleef in het coronajaar ook investeren, voor 111,25 miljoen euro. Het gaat niet alleen om de twee retailparken in Nederland – in Den Bosch en Maastricht – maar ook om een nieuwbouw retailpark in Hognoul (Luik) dat werd opgeleverd en om een BricoPlanit in Jambes (Namen) die bijna klaar is. Omgekeerd deed het bedrijf voor 43,8 miljoen euro aan vastgoed van de hand.

Eind maart bedroeg de bezettingsgraad 97,07 procent. Dat is minder dan het percentage van de voorbije 22 boekjaren, dat nooit onder 98 procent zakte. De hogere leegstand is vooral het gevolg van faillissementen - drie grote en drie kleine - en herstructureringen bij huurders.

Vooruitzichten

Voor het lopende jaar verwacht het bedrijf een nettohuurresultaat van bijna 114 miljoen euro, ‘behoudens onvoorziene gebeurtenissen’.

Retail Estates stelt een dividend van 4,60 euro in het vooruitzicht, wat opnieuw een verhoging met 10 cent zou betekenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud