Advertentie

Schauvliege stelt beslissing over Uplace uit

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege ©BELGA

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege heeft de beslissing van de Vlaamse regering over Uplace met 60 dagen uitgesteld. Dat vernam de redactie en is ons bevestigd door het kabinet.

Normaal had de Vlaamse regering zich vrijdag over het dossier moeten uitspreken. Het gaat om het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de afbakening van het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB). De facto wordt hierdoor ook het dossier van Uplace met 60 dagen geblokkeerd.

In juni van dit jaar had de Raad van State het gedeelte van het GRUP in de zone Vilvoorde-Machelen (waar Uplace is gepland) maar ook rond Zaventem vernietigd. Daardoor ontstond een grote rechtsonzekerheid.

De Vlaamse regering had 180 dagen tijd om op de Raad van State te reageren. Schauvliege gaat evenwel aan de Vlaamse regering voorstellen om de termijn van 180 dagen met 60 dagen te verlengen, tot 18 februari 2015. De Codex Ruimtelijke Ordening laat een verlenging toe.

De Vlaamse regering wil de tijd nemen de studie van de VUB en Gent, die vorige week werd verspreid, over de mobiliteitsgevolgen te bestuderen.

Geen afstel

Uitstel is nog geen afstel. De regering wil naar verluidt alles grondig overwegen en een juridisch zo sterk mogelijk dossier naar voren brengen. Het zou niet goed zijn voor het imago van de Vlaamse regering om door de Raad van State opnieuw te worden teruggefloten.

Het plan voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) moet de ruggengraat worden van de ruimtelijke ordening ten noorden van de hoofdstad. Een hele reeks investeringen wacht op duidelijkheid, waaronder het shoppingcomplex Uplace in Machelen en het ziekenhuis van Vilvoorde. De hele herontwikkeling van de Renault-site zit er door geblokkeerd.

Mobiliteit

De kritiek van de Raad van State in haar arrest van 17 juni ging vooral over (het gebrek aan) mobiliteit in de regio. Vlaanderen plant  wel een nieuw treinstation in Machelen en de aanleg van een ringtram, maar die plannen zitten nog in een vroeg stadium. De Vlaamse regering tracht in haar nieuwste versie aan die verzuchtingen over de mobiliteit tegemoet te komen.

Het idee dat 40 procent van de bezoekers van het geplande shoppingcomplex Uplace met het openbaar vervoer zou komen, is volgens onderzoekers van de  nieuwe mobiliteitstudie een zware overschatting. Volgens Uplace is de studie niet nieuw en achterhaald.

Oppositie

Volgens Groen brengt de aanhoudende druk vanuit de oppositie de regeringspartijen tot voortschrijdend inzicht. Ook sp.a hoopt dat het shoppingcenter er nooit komt, maar parlementslid Katia Segers vindt wel dat de regering vaart moet maken met het GRUP. 'Daarin zitten nog andere projecten, die wel worden gedragen door de betrokken gemeenten', zegt ze. Sp.a vraagt op 8 januari uitleg met een interpellatie.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud