Advertentie
Advertentie

Schuldenvrij VGP zoekt groei in Duitsland

Porsche investeert fors in de uitbreiding van zijn fabriek in Leipzig, een regio waar VGP stevig op groei inzet (foto: EPA) ©EPA

De vastgoedontwikkelaar VGP zag na de verkoop van het gros van de Tsjechische bedrijvenparken over 2012 de huurinkomsten fors dalen, maar investeringen in nieuwe landbanken in Duitsland moeten de toekomstige groei schragen.

VGP, de vastgoedontwikkelaar in Centraal- en Oost-Europa, zag de netto huurinkomsten over boekjaar 2012 van 13,9 naar 2,6 miljoen euro dalen. VGP stipt aan dat er op vergelijkbare basis wel een toename met 46 procent was.

VGP vond immers in 2012 zichzelf opnieuw uit. De groep verkocht het gros van haar activa - bedrijvenparken in Tsjechië - en keerde een deel van de inkomsten uit via een kapitaalvermindering. De rest van de inkomsten investeerde de ontwikkelaar in een 'landbank' die intussen bijna 1,1 miljoen vierkante meter groot is.

Leipzig 

De focus blijft Tsjechië, maar vorig jaar streek VGP ook voor het eerst neer in Duitsland. Daar is de vastgoedmarkt, na decennialang bevroren te zijn, in volle ontwikkeling.

Een stuk van 218.000 vierkante meter bij de luchthaven van Frankfurt laat de groep toe op termijn 100.000 vierkante meter verhuurbare oppervlakte te ontwikkelen. Daarnaast legde VGP de hand op 108.000 vierkante meter vlakbij de Leipziger Messe in het oosten van het land. Die regio kende de voorbije jaren een belangrijke ontwikkeling met investeringen van multinationals als BMW en pakjesdienst DHL.

BMW heeft in Leipzig een hypermoderne fabriek waar de kleinere modellen van de autobouwer van de band rollen en Porsche investeert een half miljard euro in de uitbreiding van zijn vestiging in Leipzig, waar binnenkort de compacte SUV Macan van de band gaat rollen.

Volgens VGP moeten de landbank en de verhuurbare oppervlaktes in Tsjechië en Duitsland 'de volgende 12 tot 18 maanden bijkomende ontwikkelingsinkomsten en huurinkomsten genereren'. De ontwikkelaar stipt nog aan ondanks de kapitaalvermindering over een schuldenvrije balans te beschikken, aangezien de kaspositie van 15 miljoen even groot is als de schuldenlast.

Over boekjaar 2012 kwam de nettowinst uit op 11,58 miljoen euro of 62 cent per aandeel. Dit vooral dankzij 12,3 miljoen euro meerwaarden op vastgoedbeleggingen. Over boekjaar 2011 kwam de nettowinst van 12,9 miljoen of 70 cent per aandeel vooral uit de netto huurinkomsten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud