Advertentie

Shoppingcenters zien af door wisselvallig weer

Openng Docks Bruxsel op 20 oktober ©Photo News

Het slechte weer in juli en het ongewoon goede weer in september deden het aantal bezoekers in Belgische shoppingcenters stevig teruglopen.

In het derde kwartaal telden de 16 belangrijkste shoppingcenters in België 21.414.263 bezoekers, meldt de sectorfederatie Belgian Luxembourg Council of Retail and Shopping Centers (BLSC). Dat zijn er 6 procent minder dan in dezelfde periode het jaar voordien.

Volgens Devimo en Hugo Ceusters-SCMS, de twee belangrijkste beheerders van shoppingcenters, was het weer de grootste boosdoener.

'Het slechte weer in juli heeft een zware domper gezet op de zomeraankopen', stelt Véronique Pirson van Devimo. De grootste beheerder van land, met heel wat shoppingcenters in het Brusselse, gaf wel nog geen cijfers vrij over de shoppingcenters in zijn portefeuille in het derde kwartaal.

In september kwamen de traditionele aankopen bij de begin van het schooljaar moeilijk op gang door het zeer goede weer.

Hugo Ceusters-SCMS (met onder meer Wijnegem,  Waasland en K in Kortrijk) noteerde in het derde kwartaal maar een terugval in zijn shoppingcenters met 1,8 procent. In juli was er wel een terugval met 3,1 procent en in september met 5,4 procent. In de overdekte shoppingcenters liep die daling wel op tot 18 procent.

Caterpillar

Volgens Véronique Pirson van Devimo hadden de shoppingcenters in de zomermaanden ook te lijden onder de sombere marktomstandigheden. 'Er waren ook aankondigingen van talrijke ontslagen in grote bedrijven zoals Caterpillar (op 2 september, nvdr)'.  De index van het consumentenvertrouwen daalde fors.

Over een aanhoudende impact van de terreuraanslagen van 22  maart wordt niets meer gerept. Die was in de eerste maanden na de aanslagen zeer groot,  maar is sterk afgezwakt.

Toch zijn er aanduidingen dat de daling van het aantal bezoekers in de Brusselse shoppingcenters nog groter was dan elders. Dat blijkt uit een vergelijking van de twee beheerders.

Devimo is met zijn shoppingcenters beduidend sterker vertegenwoordigd in Brussel dan Hugo Ceusters-SCMS. Het noteerde over de eerste negen maanden van dit jaar een daling van het aantal bezoekers met maar liefst 8 procent (vooral als gevolg van een rampzalig eerste kwartaal). Zijn Antwerpse concurrent noteerde over de eerste drie kwartalen samen  nog een stijging met 0,6 procent van het aantal bezoekers.

Vierde kwartaal

Het wordt extra uitkijken naar het vierde kwartaal. Dat is niet alleen belangrijk vanwege de eindejaarsaankopen. Vanaf november vorig jaar begon de terreurdreiging zwaar te wegen op het aantal bezoekers in de shoppingcenters in het Brusselse. Begin oktober was er ook de aankondiging van de zware ontslagronde bij ING.

Op 20 oktober opende Docks Bruxsel, het eerste nieuwe shoppingcenter in Brussel in 35 jaar. Het valt niet uit te sluiten dat andere shoppingcenters daar zullen onder lijden.

Op de eerste dag telde Docks Bruxsel 30.000 bezoekers. Dat zijn er 10.000 meer dan verwacht.  Dit weekeind verwacht het nog meer bezoekers. Het shoppingcenter is zondag uitzonderlijk open. De uitbater roept op zoveel mogelijk niet met de auto te komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud