Sloophamer dreigt voor een op de drie Vlaamse erfgoedgebouwen

13.000 erfgoedgebouwen zijn in zo'n slechte staat dat de sloophamer lonkt.

13.000 Vlaamse erfgoedgebouwen zijn in erg slechte staat, en gaan mogelijk tegen de vlakte. Dat blijkt uit een marktanalyse door het studiebureau Herbé. 'Voor veel eigenaars is verloedering een verleidelijke optie om de sloop te bespoedigen.'

Vlaanderen telt ruim 75.000 historische erfgoedrelicten, waarvan 36.000 geklasseerd worden als 'bouwkundig erfgoed'. Ongeveer een derde daarvan is in slechte staat en dreigt afgebroken te worden. Dat berekende de erfgoedspecialist Herbé, op basis van cijfers van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed en de organisatie Monumentenwacht.

'Sinds de jaren 70 verdween al een op de tien waardevolle fabriekspanden, kazernes, gemeentehuizen en andere monumenten. De druk om de ruimte vrij te maken neemt jaar na jaar toe', zegt de erfgoedexpert Ruben Willaert. 

Rendement

Volgens de experten vrezen eigenaars en investeerders hoge kosten en een complexe regelgeving, die hen zouden belemmeren bij een renovatie. 'We merken dat eigenaars verwachten dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Of de geraamde kosten zijn te hoog, omdat ze geen weet hebben van beschikbare premies. Of het wringt dan weer met de bestemming. Niet elk oud fabriekspand of klooster kan je opdelen in appartementen', zegt Willaert.

7 tot 20 procent
rendement
Herbestemming van bouwkundig erfgoed levert gemiddeld 7 tot 20 procent op.

Maar onderzoek toont aan dat herbestemming van erfgoed een rendement van 7 tot 20 procent oplevert, bovenop de historische en culturele waarde. Dat is vergelijkbaar met het rendement van nieuwbouwontwikkelingen.

Declassering

Herbé ziet dat heel wat eigenaars van gebouwen in matige tot slechte staat vragen om de status van beschermd gebouw of vastgesteld bouwkundig erfgoedgebouw op te heffen. Dankzij zo’n declassering mogen ze het gebouw dan slopen, of met minder strikte regels verbouwen.

Vaak zijn de erfgoedgebouwen op schitterende locaties gelegen, waardoor de druk op de dienst stedenbouw en het schepencollege om de ruimte vrij te geven alleen maar zal groeien.
Ruben Willaerts
Erfgoedexpert

Volgens Herbé bewandelen eigenaars nu al bewust de piste van verloedering om te laten declasseren. 'Vaak zijn de erfgoedgebouwen op schitterende locaties gelegen, waardoor de druk op de dienst stedenbouw en het schepencollege om de ruimte vrij te geven alleen maar zal groeien.' 

De provincies Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant steken ver boven het Vlaamse gemiddelde uit met een op de vijf gesloopte erfgoedgebouwen. De provincie West-Vlaanderen, waar de inventaris van bouwkundig erfgoed niet teruggaat tot de jaren 70, blijft op papier het meest gespaard van afbraak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud