Stad Gent neemt Ghelamco Arena over

©BELGA

De stad Gent is de nieuwe meerderheidsaandeelhouder van de Ghelamco Arena, het voetbalstadion van AA Gent.

De stad Gent is, via haar vehikel nv Buffalo, de grootste aandeelhouder geworden van Artevelde-Stadion. Die vennootschap (cvba) beheert de infrastructuur van de Ghelamco Arena, de voetbaltempel waarin AA Gent furore maakt. Een omzetting van leningen in aandelen heeft tot gevolg dat het stadion nu voor vier vijfde in overheidshanden komt. Het bouwbedrijf Ghelamco staat de macht grotendeels af.

De deal slaat alleen op het voetbalgedeelte van het stadion. De commerciële activiteiten, zoals de Albert Heijn-supermarkt, staan los van de financiële operatie en blijven in privéhanden.

Door de bouwkosten zat de cvba Artevelde-Stadion opgescheept met een schuld van ruim 27 miljoen euro. Die werd eind november in een klap weggewerkt door kortetermijnschulden om te zetten in nieuw kapitaal, via een kapitaalverhoging van 28,5 miljoen euro. Vier partijen - de nv Buffalo, de vzw en het horecabedrijf van AA Gent en de waterintercommunale TMVW (Farys) ruilden een flink pak schuldvorderingen in voor nieuwe aandelen.

De nv Buffalo nam het gros voor haar rekening. De stad Gent zet via het beleggingsvehikel voor 23,5 miljoen euro aan schuldvorderingen om in aandelen van de cvba Artevelde-Stadion. Ghelamco ruilde zowat 2 miljoen euro aan schuldvorderingen, net zoals de twee vehikels van AA Gent. TMVW nam voor 1 miljoen euro deel aan de kapitaalverhoging.

Dooreengeschud

Dat alles schudt de aandeelhoudersstructuur dooreen. Voor de operatie was de cvba Artevelde-Stadion voor 57 procent in handen van Ghelamco en voor 43 procent van de nv Buffalo. Na de operatie krimpt het belang voor Ghelamco tot zowat 11 procent en stijgt de participatie van de nv Buffalo tot 79 procent. De overige aandelen zitten grotendeels bij de club (ruim 6 procent) en bij TMVW (3 procent).

23 miljoen
De stad Gent zet voor 23,5 miljoen euro aan schuldvorderingen om in aandelen van het bedrijf achter de Ghelamco Arena.

Ghelamco geeft ook het management af. TMVW-topman Ludy Modderie is begin deze maand aangesteld als nieuwe CEO. Voor sommige belangrijke akten is ook de handtekening van de Gentse schepen van Financiën Christophe Peeters (Open VLD) nodig.

Volgens beiden is het nieuwe aandeelhouderschap een logische afwikkeling van eerdere afspraken, waaronder de belangrijke raamovereenkomst van vijf jaar geleden. ‘Het was altijd zo gepland om de schulden om te zetten in kapitaal zodra de volledige oplevering van het stadion achter de rug was’, zegt Peeters.

Hij verwacht nu enkele rustige jaren voor de cvba, die zich grotendeels zal beperken tot het innen van de pacht en het beheer van de financiering. Maar als AA Gent op hetzelfde groeipad blijft als dit jaar, wachten over een jaar of vijf mogelijk belangrijke uitbreidingsbeslissingen, beseft ook Peeters.

Dit is het logische gevolg van eerdere afspraken. De omzetting van schulden in aandelen is altijd al de bedoeling geweest.
christophe Peeters
Gents schepen van Financiën

Bij de recentste financiering speelde Belfius een hoofdrol. De staatsbank nam in oktober de belangrijke lening van 10 miljoen euro over van het Gentse Optima, dat zijn bankactiviteiten stopzet, en gunde de cvba een bijkomende kredietopening van 750.000 euro.

Extra baan

Modderie verwacht niet dat zijn extra baan veel bijkomend werk zal opleveren, omdat hij de voorbije jaren al erg betrokken was bij het dossier. TMVW is een grote financier van de commerciële activiteiten in en rond het stadion. ‘De nieuwe functie zal passen in mijn huidige activiteiten’, zegt Modderie.

Nog dit: de naam blijft Ghelamco Arena en verandert niet in de oorspronkelijke werknaam Artevelde Stadion. ‘De naming rights zijn contractueel vastgelegd tussen de club en Ghelamco. Daar heeft de overkoepelende cvba niets mee te maken’, zegt Peeters.

De nieuwe eigendomsstructuur heeft herschikkingen in de negenkoppige raad van bestuur van de cvba Artevelde-Stadion tot gevolg. Voorheen was Ghelamco dominant, nu blijft alleen zijn topman Paul Gheysens over.

Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) is aangesteld als nieuwe voorzitter, met AA Gent-voorzitter Ivan De Witte en Gheysens als ondervoorzitters.

De stad Gent vaardigt, naast zijn burgemeester, ook de schepenen Christophe Peeters (Open VLD), Filip Watteeuw (Groen), Resul Tapmaz (sp.a) en Siegfried Bracke af. Die laatste zit in de Gentse gemeenteraad nochtans in de oppositie, als fractieleider van de N-VA. In de Arteveldestad is een paars-groene coalitie aan de macht.

De waterintercommunale TMVW stuurt naast haar topman Ludy Modderie ook voormalig staatssecretaris en spoorbaas Etienne Schouppe (CD&V). Zo zijn ook de christendemocraten mee in het bad getrokken.

‘Het is een bewuste keuze om alle grote politieke partijen, behalve het Vlaams Belang, vertegenwoordigd te zien in het bestuur’, legt Peeters uit. ‘Dit is een project op lange termijn en het moet het politieke spel tussen meerderheid en minderheid overstijgen.’

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud