Charles Beauduin en Philippe Vlerick bezitten 9 procent in promotor Atenor
De recente kapitaalverhoging bij Atenor heeft de aandeelhoudersstructuur van de beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar volledig door elkaar gegooid. Daarbij speelde de ons-kent-onsmentaliteit van het Belgische zakenleven een grote rol.
De referentieaandeelhouders van Atenor hebben na de succesvolle maar pijnlijke kapitaalverhoging eind november de meerderheid van het bedrijf stevig in handen. Dat blijkt uit de transparantiekennisgeving die Atenor donderdagavond uitstuurde.
De koers van Atenor stortte dit jaar compleet in door de crisis op de vastgoedmarkt, nog extra aangewakkerd door een dramatisch persbericht van CEO Stéphan Sonneville. Vorige maand voerde Atenor daarom een kapitaalverhoging door van 181 miljoen euro. Nieuwe aandelen kregen de bradeerprijs van 5 euro, nog geen vijfde van de koers aan het jaarbegin.
De West-Vlaamse zakenfamilies Donck en Desimpel spelen daarbij een cruciale rol. De familie Donck, actief in de zuivelindustrie, richtte in de jaren 90 met de baksteenfabrikant Luc Desimpel de investeringsholding 3D op. 26 jaar geleden stapte 3D, samen met de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren (AvH) en de zakenman Aldo Vastapane, in Atenor (het toenmalige Comminière).
In de recente kapitaalverhoging legde 3D 80 miljoen euro bij. Daardoor verhoogden Donck en co. hun belang in Atenor van 13,9 naar 30,1 procent zonder een wettelijk verplicht publieke overnamebod te hoeven uitbrengen. 3D maakte gretig gebruik van een omstreden regeling, waarbij de referentieaandeelhouders gratis de niet-gebruikte inschrijvingsrechten van kleine beleggers in handen kregen.
Daarnaast bezit 3D, dat Atenor in mei al een lening van 35 miljoen euro toekende, nog eens 10 procent van het bedrijf via ForAtenor. Dat vehikel ontstond in 2018, toen AvH zijn belang van 10,5 procent in Atenor verkocht aan de andere referentieaandeelhouders. 3D bezit vandaag de meerderheid (65 procent) van ForAtenor, naast CEO Stéphan Sonneville (30 procent) en het management (5 procent). Sonneville handhaaft zijn belang in Atenor door ruim 6 miljoen euro aan te brengen. De Luxemburgse investeerder Luxempart breidt zijn belang uit via een inleg van 30 miljoen euro.
Nieuwe aandeelhouders
Bij Atenor komen ook enkele nieuwe bekende aandeelhouders aan boord: Charles Beauduin, de eigenaar van de West-Vlaamse textielmachineproducent Vandewiele, en de textielmagnaat Philippe Vlerick. Ze krijgen elk een belang van 4,6 procent in handen door hun investering van 10 miljoen euro.
Beide zakenlui komen uit het netwerk van Atenor-voorzitter Frank Donck. Donck is ook de voorzitter van de Kortrijkse technologiefirma Barco, waarvan co-CEO Beauduin (21,7 procent) en 3D (5,2 procent) de belangrijkste aandeelhouders zijn. Vlerick en Donck zetelen samen in de raad van bestuur van de bank KBC, waarin ze beiden belangen hebben.
Uit documenten in het Staatsblad blijkt dat ook Lintrust, de vennootschap van Mark Leysen en zijn zoon Bob, Atenor 1,5 miljoen euro toestak. De familie Leysen, bekend als medeaandeelhouder van het verzekeringsbedrijf Vanbreda Risk & Benefits, zat ook in de communicatiespecialist Zenitel, die in 2020 door 3D van de beurs werd gehaald.
Een van de grote verliezers is Alva. De vennootschap van Philippe en Patricia Vastapane, de twee kinderen van de onlangs overleden baron Aldo Vastapane, was eerder al uit het aandeelhouderspact met 3D, Sonneville en Luxempart gestapt. Door amper in te schrijven op de kapitaalverhoging ging hun investering zo goed als volledig in rook op. Nochtans had Philippe Vastapane, wiens dochter bij concurrent Immobel werkt, in de zomer van 2022 nog gretig Atenor-aandelen gekocht aan een koers van... 50 euro.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Wie betoogt voor de kinderen die de pensioensneeuwbal mogen vangen?
- 5 Financieel vermogen van de Belgen met 1.252 miljard euro op hoogste peil ooit