Advertentie

Telenet en Willemen worden huisbaas die uw strijk doet

©BELGA

Het telecombedrijf Telenet en de bouwgroep Willemen richten een joint venture op die totaaloplossingen aan huurders moet bieden. In eerste instantie mikken ze op young professionals en expats.

‘Je krijgt niet alleen de sleutels van je huurappartement, maar er zijn meteen ook basis- en nutsvoorzieningen, zoals water, elektriciteit en telecom’, schrijft Telenet donderdag in een persbericht. ‘Daarbovenop kies je zelf welke extra diensten je wil, zoals kuis- en strijkhulp, een bloemen- of foodboxabonnement, abonnement voor deelauto's, -steps of -fietsen.’ Alle administratie moet centraal verlopen via de joint venture.

Telenet en Willemen willen een flexibele huurformule opstellen, met korte opzegtermijnen en de keuze uit verschillende pakketten met basis- en extra diensten. Het nieuwe concept zal huurders een 'woontotaaloplossing' aanbieden voor een vast bedrag per maand.

Een huurder kiest zelf welke extra diensten hij wil, zoals kuis- en strijkhulp, een bloemen- of foodboxabonnement, abonnement voor deelauto's, -steps of -fietsen.
Telenet

Waarom Telenet de stap zet? 'We hebben ervaring met het aanbieden van diensten bij de klant thuis’, zegt CEO John Porter. ‘We zien dat voor bepaalde doelgroepen totaaloplossingen interessant kunnen zijn.’

'Telecom is een mature markt', zegt woordvoerster Isabelle Geeraerts. Telenet onderzoekt daarom welke andere markten het kan aanboren. Daarbij wordt met partners gewerkt. 'Kijk naar de joint venture The Park, waarmee we in de markt van de virtuele realiteit en gaming zitten.'

Op hoeveel huurders het nieuwe project mikt, wordt niet vrijgegeven. 'We mikken in eerste instantie op jonge professionals en expats', zegt Geeraerts. Expats die anders hun weg moeten zoeken in een kluwen van diensten, vaak in een andere taal, zouden meteen het gewenste dienstenpakket kunnen aanschaffen.

'Young professionals kiezen vaak voor cohousing gedurende twee tot drie jaar. We denken dat het voor hen aantrekkelijk is dat ze de zorg voor allerlei diensten uit handen kunnen geven.' Al sluit Geeraerts niet uit dat zal blijken dat ook andere groepen interesse hebben in de formule.

Onafhankelijk

Willemen en Telenet zullen elk de helft van het bedrijf, dat onafhankelijk moet zijn, bezitten. De komende maanden wordt gezocht naar een naam en een CEO. De opstart moet nog de goedkeuring krijgen van de Europese mededingingsautoriteiten.

Tom Willemen, de CEO van de gelijknamige bouwgroep, zegt dat de woningmarkt in sneltempo verandert, met vooral een sterke professionalisering van de huurmarkt. De huur wordt almaar vaker gecombineerd met een dienstenpakket, zegt hij.

‘Met deze joint venture willen we inspelen op die trend. We focussen niet alleen op onze eigen vastgoedontwikkelingen, maar kijken ook nadrukkelijk naar samenwerkingen met andere vastgoedaanbieders.’ Telenet zegt dat de kans bestaat dat de joint venture behalve Telenet nog andere telecomoperatoren zal aanbieden.

Recurrent

De woningmarkt verandert in sneltempo. De huur wordt almaar vaker gecombineerd met diensten. We willen inspelen op die trend.
Alexander Laquiere
Directeur strategie en innovatie bij Willemen Groep

'Projectontwikkeling is 'one shot', maar met dit project mikken we op recurrente inkomsten', zegt Alexander Laquiere, de directeur strategie en innovatie van Willemen Groep. De woningen die worden aangeboden, kunnen nieuwbouw zijn of deel uitmaken van reconversieprojecten.

Het exacte zakenmodel is nog niet bepaald. 'We willen niet de goedkoopste aanbieding doen', zegt Laquiere. Maar er zullen wel schaaleffecten zijn, omdat voor een hele groep wordt onderhandeld met leveranciers en dienstverleners. 'De diensten worden ook gebundeld in een app', zegt Laquiere. Huurders gaan vlot van locatie kunnen veranderen, bijvoorbeeld als ze van werk veranderen, en het dienstenpakket meenemen.

Ook het telecombedrijf Proximus betreedt nieuwe markten. Recent werd bekend dat het samen met de staatsbank Belfius de nieuwe bankapp Banx lanceert.

De essentie

  • Telenet en Willemen Groep richten een onafhankelijke joint venture op.
  • Die biedt expats en jonge professionals woningen gekoppeld aan dienstenpakketten aan.
  • Telenet, dat op een mature markt zit, verbreedt zijn actieterrein.
  • Willemen Groep mikt met het project op recurrente inkomsten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud