Texaf wordt rijk met vastgoed in Congo

Een beeld van een van de nieuwe projecten van Texaf in 'Champ de Coton' in Kinshasa

De holding Texaf heeft er een sterk eerste halfjaar op zitten. De transformatie naar een vastgoedgroep blijkt opnieuw een gouden zet te zijn geweest. Bovendien lijken de grootste problemen bij steengroeve Carrigres van de baan, waardoor ook die activiteit opnieuw naar behoren draait.

De omzet steeg 31 procent tot 8,08 miljoen euro. De recurrente bedrijfswinst groeide 54 procent tot 2,57 miljoen euro. De nettowinst klokte af op 1,898 miljoen euro, een toename met 27 procent. Per aandeel komt de winst uit op 0,595 euro, tegen 0,469 euro een jaar eerder.

Texaf blijft een boeiend transformatieverhaal. Ooit begonnen als een holding met verschillende industriële activiteiten in de voormalige Belgische kolonie Congo, zet het bedrijf nu volop in op dure vastgoedprojecten in de hoofdstad Kinshasa, waar expats bereid zijn om veel geld neer te tellen voor huisvesting nabij de centrale instellingen van het land.

En de groep beschikt over voldoende vastgoed in dat gebied, bestaande uit voormalige industriële sites die nu worden omgebouwd tot luxe-appartementen. Die investeringen werpen hun vruchten af. De vastgoedpoot zag haar inkomsten in vergelijking met een jaar eerder met 20 procent stijgen tot 5 miljoen euro.

En daarmee is het einde nog niet in zicht. Texaf ontwikkelt momenteel, via dochter Promotex, nog twee projecten. Het gaat om een gebouw met 18 3-kamerappartementen. Daarnaast is er gestart met de eerste fase van een nieuw project, 'Champ de Coton', dat bestaat uit 3 kleine gebouwen met in totaal 24 1-kamerappartementen.

Intussen lijkt de steengroeve Carrigres aan de beterhand. Die presteerde de laatste jaren ondermaats, vooral wegens aanhoudende onderbrekingen van de stroomvoorziening. Sinds mei ligt er echter een nieuwe elektriciteitskabel, waardoor de groeve nu kan rekenen op een stabiele stroomtoevoer.

Samen met het in gebruik nemen van een nieuwe laadmachine heeft dat ertoe geleid dat de productie halfweg het tweede kwartaal weer op het historische gemiddelde is uitgekomen. Het gevolg is een omzetstijging van 52 procent tot 3,075 miljoen euro. Het nettoresultaat van Carrigres steeg zelfs 89 procent.

Treinwagons en ketelbouw

Intussen is Texaf er ook in geslaagd om een andere stuk van zijn industriële erfenis van de hand te doen. Begin juli werd Mecelco, een bedrijf gespecialiseerd in onderhoud van treinwagons en ketelbouw in Lubumbashi, verkocht aan een niet nader genoemde industriële speler. Die verkoop zal leiden tot een meerwaarde van 1 miljoen euro, die in het tweede halfjaar zal geboekt worden.

Met al die elementen in het achterhoofd, toont het management zich bijzonder optimistisch over de toekomst. Het tweede halfjaar zou zelfs nog beter moeten worden dan het eerste. 'In totaal zouden zowel het nettoresultaat voor belastingen als het nettoresultaat aandeel van de groep voor het volledige boekjaar de resultaten van vorige jaren ruimschoots moeten overstijgen', klink het in een persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud