TINC ziet jaarwinst exploderen

De A11 in West-Vlaanderen, de duurste stukje autosnelweg van het land, zit in de portefeuille van TINC. ©Document A11 Verbindt

De infrastructuurinvesteerder ziet de nettowinst met 80 procent toenemen door de groei van de portefeuille en een eenmalige meevaller dankzij het zomerakkoord van de federale regering.

TINC , dat investeert in infrastructuur van windparken, autosnelwegen tot parkeergarages,  zette in zijn gebroken boekjaar 2017/2018 een operationele winst van 17 miljoen euro meer. Dat is een stijging met 56 procent. 

De nettowinst ging liefst 80 procent hoger tot 19,3 miljoen euro of 0,87 euro per aandeel. TINC kon zijn portefeuille uitbreiden en profiteerde van een eenmalig effect. De waardering van de portefeuille kreeg een stimulans door de fiscale maatregelen uit het zomerakkoord van de federale regering. 

Dividend

TINC plant een uitkering van 0,49 euro per aandeel in oktober. Daarvan zal 0,46 euro worden uitgekeerd onder de vorm van een kapitaalvermindering, een uitkering waarop beleggers geen roerende voorheffing moeten betalen. Het saldo van 0,03 euro wordt betaald als dividend. Dat komt neer op een nettorendement van 4,01 procent rekeninghoudende met de beurskoers van 12 euro op het einde van het boekjaar (30 juni). 

In de portefeuille van TINC zitten nu 17 participaties, van de A11 autoweg tot de gevangenis van Marche-en-Famenne. De reële waarde van die belangen steeg met 37 procent tot 243,4 miljoen euro. Het netto-actief bedraagt 11,92 euro per aandeel. 

Kapitaalverhoging

TINC, een vehikel opgericht en aangestuurd door Gimv  en Belfius Bank, haalde eerder dit jaar 77,7 miljoen euro op met een kapitaalverhoging. Het geld dient voor de uitbreiding van de portefeuille. Er werd in het boekjaar 65,5 miljoen euro geïnvesteerd. Daarnaast zijn er nog voor 41,8 miljoen euro aan investeringsengagementen, waaronder twee PPS-projecten in Nederland. 

Daarom is de uitkering van een deel van de winst in de vorm van een kapitaalvermindering opmerkelijk. Bruno Laforce, hoofd investor relations: ‘De voorgestelde uitkering aan de aandeelhouders vloeit voort uit de inkomsten van onze investeringsportefeuille. Dit staat dus los van het feit dat we de voorbije jaren extra kapitaal hebben opgehaald om te investeren.'

Laforce merkt op dat een kapitaalvermindering fiscaal interessant is. 'Een uitkering onder de vorm van een kapitaalvermindering is een aantrekkelijk alternatief voor een dividenduitkering, onder meer voor de vele particuliere aandeelhouders. We maken bij gebruik van een nieuw wettelijk kader uit het Zomerakkoord dat duidelijkheid verschaft over de voorwaarden waaronder een vrijgestelde uitkering in de vorm van een kapitaalvermindering kan gebeuren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect