'Trage info over bouwvergunningen is een ramp'

©Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Het aantal afgeleverde bouwvergunning dit jaar blijft onder de verwachtingen. De bekendmaking van de cijfers laat bovendien te lang op zich wachten, zegt de Vlaamse Confederatie Bouw.

Statbel, het Belgisch statistiekbureau, heeft de cijfers van het aantal afgeleverde bouwvergunningen in maart bekendgemaakt. Op die cijfers is het doorgaans vier maanden wachten. 'Dat betekent dat we pas in september of oktober weten wat de eerste impact is van de coronacrisis op het aantal bouwaanvragen. Dat is een ramp', zegt Marc Dillen, de directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB).

Pas in september weten we wat de eerste impact is van de coronacrisis op het aantal bouwvergunningen. Dat is een ramp.
Marc Dillen
Directeur-generaal Vlaamse Coinfederatie Bouw (VCB)

'Niemand heeft vandaag een precies beeld van de door elkaar geschudde markt’, zegt Dillen. 'Zonder die informatie is het voor overheden onmogelijk een goed relancebeleid te voeren en op te volgen.' In Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen is die informatie gemiddeld twee, drie maanden sneller ter beschikking.

'Vlaanderen heeft met de invoering van de digitale omgevingsvergunning in 2017 de tools in handen om de publicatie van de bouwvergunningen te versnellen. Het moet daar dringend werk van maken', zegt Dillen.

Tegenvaller

Het aantal vergunde appartementen in Vlaanderen steeg in het eerste kwartaal van 2020 met 4 procent, analyseerde de VCB. Die cijfers zijn niet bemoedigend. In het verleden was er een piek in de eerste maanden van het jaar als op 1 januari de energie-eisen strenger waren geworden. Dat gebeurt om de twee jaar. In 2014, 2016 en 2018 was er telkens een forse opstoot. In 2018 was er een stijging met 75 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud