‘Uplace opent in 2018'

Uplace in Machelen ©RV DOC

‘Uplace zal in 2015 volledig vergund zijn en in 2018 de deuren openen’, maakt voorzitter Bart Verhaeghe zich sterk. Het project noemt hij nu al een groot commercieel succes. Meer dan 50 procent van de oppervlakte is bindend verhuurd aan grote namen uit de retail.

Maandenlang was het doodstil rond Uplace, het winkel- en ontspanningscomplex aan de brug van Vilvoorde in Machelen. Door een aantal ongunstige arresten van de Raad van State leek het project in de ogen van de tegenstanders helemaal uitgeteld. Bart Verhaeghe en zijn medewerkers hielden zich in de aanloop naar de ‘moeder van alle verkiezingen’ opvallend stil.

Er is door Uplace en de overheid hard gewerkt om de aandachtspunten op het vlak van de mobiliteit aan te pakken. Het verkrijgen van een milieuvergunning in 2015 is daarom realistisch.
Bart Verhaeghe

Het project komt nu weer volop in de actualiteit. Midden vorige maand lekte uit dat Uplace een positief advies van de gewestelijke milieuvergunningscommissie had gekregen. Die commissie moet minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) adviseren bij haar beslissing om al dan niet een milieuvergunning af te leveren. Een minderheid van de onderliggende adviezen voor dit algemeen advies waren negatief. Op het kabinet van Vlaams minister Joke Schauvliege, die de knoop over de vergunning zal moeten doorhakken, weigerde men tot nu toe elk vorm van commentaar.

Bart Verhaeghe brengt nu zelf het project opnieuw op de voorgrond. Hij toont zich optimistisch. 'Er is door Uplace en de overheid hard gewerkt om de aandachtspunten op het vlak van de mobiliteit aan te pakken. Het werk dat is afgelegd en het traject in uitvoering vormen samen een gezonde basis die het verkrijgen van een nieuwe milieuvergunning in 2015 best realistisch maakt.'

Uplace, een project van 190.000 m², profileert zich als een one-stop ontspanningsbestemming waar het hele gezin een fijn dagje uit kan beleven. Naast 300 beleveniswinkels zijn er meer dan 50 restaurants, een bioscoop, theater, mogelijkheden tot sport en wellness.

Uplace in Machelen ©RV DOC
Uplace in Machelen ©RV DOC
Ontwerp van Uplace ©rv
Ontwerp van Uplace ©rv
Ontwerp van Uplace ©rv
Ontwerp van Uplace ©RV DOC
Ontwerp van Uplace ©RV DOC
Ontwerp van Uplace ©RV DOC
Ontwerp van Uplace ©RV
Promo voor Uplace ©rv

Succes

Jan Van Lancker, ceo van Uplace, benadrukt dat het project nu al een groot commercieel succes is. ‘Uplace is fier dat nu reeds 50 procent bindend verhuurd is aan echte trekkers binnen het retaillandschap waaronder onder meer de zes merken van INDITEX (Zara – Pull&Bear – Bershka – Massimo Dutti – Oysho – Zara Home), Mango, Claudia Sträter, Tommy Hilfiger, Talking French, Verso by Fashion Club 70, Scotch&Soda,... Alle getekende merken zullen met hun uniek belevingsconcept naar Uplace komen zodat zij volledig passen in de ervaringsbestemming die Uplace zal zijn.'

Er zijn verregaande gesprekken met een gerenommeerde Amerikaanse entertainmentgroep die zal inzetten op artiesten met lokale en internationale faam.
Bart Verhaeghe

Niet alleen retailers hebben reeds toegezegd, Belga Films zal er tien vernieuwende bioscoopzalen brengen. Voor het theater van 3.000 zitjes, dat een perfect antwoord biedt op de grote vraag naar culturele ruimte in de Noordrand, zijn er ‘verregaande gesprekken met een gerenommeerde Amerikaanse entertainmentgroep die zal inzetten op artiesten met lokale en internationale faam’.

Het aanbod van 70.000 m² aan kantoren wordt door veel tegenstanders gezien als een van de de meest kwetsbare punten van Uplace. 10 procent van de ruim 13 miljoen m² kantoorruimte in Brussel, vooral in de periferie staat leeg. ‘Ook bedrijven tonen interesse tonen in de werkomgeving die Uplace zal aanbieden in haar verschillende kantoorgebouwen en iconische kantoortoren. Ze kunnen ook hun gasten laten overnachten in een trendy 180 kamers tellend hotel’, verzekert Jan Van Lancker.

Jobs

De flamboyante voorzitter van Club Brugge speelt Uplace volop uit als een tewerkstellingsproject. De regio werd getroffen door de sluiting of sterke afbouw van bedrijven als Renault, DHL, Sabena,… ‘Uplace biedt tijdens de bouwfase reeds 3.000 jobs en vanaf de opening 3.180 permanente arbeidsplaatsen. Het perceel vervuilde grond van 11 ha aan de brug van Vilvoorde werd door Uplace reeds volledig gesaneerd. Een investering van 5 miljoen euro. Uplace komt tegemoet aan een belangrijke bekommernis van de Vlaamse Regering inzake economische groei.'

Bart Verhaeghe liet Sir Edward Lister, rechterhand van de Londense burgemeester Boris Johnson, overkomen voor een testimonial op zijn eerste persconferentie ooit op de nieuwe site van Uplace. Boris Johnson zei zelf ooit over het gelijkaardige project Westfield Stratford dat het ‘het beste regeneratieproject voor Londen is sinds de middeleeuwen’.

Uplace in Machelen

Mapic

Het nieuwe offensief van Uplace start niet toevallig deze week. Volgende week wil Uplace op Mapic, de belangrijkste beurs voor retailvastgoed in Europa in Cannes, nog meer retailers overtuigen om naar Machelen te komen. En ook de Vlaamse regering zal de komende maanden moeten kleur bekennen over de concrete invulling van haar economisch beleid. Donderdagavond is er ook een groot event voor retailers.

Uplace is in een race tegen de tijd gewikkeld met twee andere grote projecten in het Brusselse. Van Docks Bruxsel aan de Van Praetbrug zijn de werken reeds gestart. Het project wil openen in oktober 2016. Het kreeg wel recent twee negatieve arresten, over de milieuvergunning en de socio-economische vergunning te verwerken. Neo op de Heizel moet wel alle vergunningen nog aanvragen en zou niet openen voor 2021. Neo heeft wel al financiers (Unibail-Rodamco/Besix). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud