Advertentie
Advertentie

Retail Estates laat corona achter zich

Jan De Nys, de topman van Retail Estates. ©Wouter Van Vooren

Voor de verhuurder van winkelpanden aan de stadsrand Retail Estates was het voorbije kwartaal ‘terug naar normaal’. Zowel de huurinkomsten als de winst lagen weer op het precoronaniveau.

Retail Estates publiceerde dinsdagochtend een update over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2021-22. De winkelverhuurder kwam met een geruststellende boodschap: de resultaten zijn volledig hersteld en weer even goed als voor de coronacrisis, zoniet beter.

De huurinkomsten lagen met 28,54 miljoen euro een derde hoger dan een jaar eerder. Erg verwonderlijk is dat niet: in het kwartaal april-juni 2020 beleefden we de eerste coronagolf en een strenge lockdown. Dat ging gepaard met een lange periode van verplichte winkelsluitingen in ons land. Retail Estates schold getroffen huurders een deel van de huur kwijt. Ook in vergelijking met de overeenkomstige periode van 2019 gingen de huurinkomsten er echter op vooruit, en wel met 11 procent.

Advertentie

Ook in vergelijking met het eerste kwartaal van het boekjaar 2019-20 gingen de huurinkomsten van Retail Estates ruim een tiende hoger.

Nog sterker dan de omzet verbeterde de winst. De EPRA-winst, de winst uit de operationele activiteiten, kwam zowat de helft hoger uit dan vorig jaar op 18,54 miljoen euro. Dat cijfer is ook hoger dan twee jaar geleden: in het eerste kwartaal van 2019-20 boekte Retail Estates 16,26 miljoen euro winst.

Geen nieuwe winkelsluitingen

Geruststellend is ook dat de reële waarde van de vastgoedportefeuille standhoudt. Tegenover eind maart is de waarde bij constante perimeter zelfs licht gestegen. In absolute cijfers is er een kleine daling, maar dat komt door ‘het actief beheer van de vastgoedportefeuille’. Lees: investeringen en desinvesteringen. Retail Estates deed afgelopen kwartaal onder meer een winkelpand in Binche van de hand.

Volgens het bedrijf verwachten de detailhandelaars dat er geen nieuwe winkelsluitingen aankomen in de Benelux, omdat voldoende inwoners gevaccineerd zijn. Meer concrete vooruitzichten geeft Retail Estates niet, met uitzondering van de dividendprognose die op 4,60 euro bruto per aandeel wordt bevestigd.

Advertentie

Bevestiging

Analisten zijn best tevreden met de kwartaalcijfers. Die bevestigen dat de toestand normaliseert en de waardering van de vastgoedportefeuille niet onder druk staat, zegt Herman van der Loos van Degroof Petercam. Hij handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 74 euro.

De vastgoedanalisten van KBC Securities hadden iets hogere huurinkomsten verwacht en gaan hun ramingen voor het lopende jaar wat bijsnoeien. Hun advies blijft ‘houden’, hun koersdoel staat op 73 euro.

Het aandeel Retail Estates, dat dit jaar al ruim 15 procent is gestegen, gaat voorzichtig hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.