Advertentie
Advertentie
netto

Vastgoedexperts verwachten verdere prijsstijgingen

De lage rente ondersteunt de investeringsmarkt. ©Photo News

De prijzen van huizen en appartementen nemen de komende twaalf maanden met meer dan 3 procent toe.

Naar aanleiding van de Vastgoedgids vroeg De Tijd een panel van 19 vastgoedexperts naar hun visie op vastgoed als investering. Het panel is samengesteld uit onder meer vastgoedmakelaars, economen en professoren.

Slimmer investeren in vastgoed

  • Vermijd een erfbelastingkater: zo draagt u uw vastgoed het best over aan uw kinderen
Advertentie
  • Nooit meer lastige huurders: de vele voordelen van papieren vastgoed
  • Hoe uw rendement opdrijven? 'Wees toch maar op uw hoede als ze 6 of 7 procent beloven'

Netto Vastgoedgids, zaterdag 23 oktober gratis bij De Tijd

Advertentie

Alle experts stippen de rente aan als een van de belangrijkste factoren die de investeringsmarkt ondersteunen. Door de lage rente en de hoge spaarvolumes is een enorme hoeveel cash op zoek naar rendement. Veel investeerders zien in vastgoed een stabiele belegging. Bovendien maakt de ultralage rente lenen goedkoop.

Prijsstijgingen

Die gunstige situatie zet de vastgoedmarkt onder stoom. Uit cijfers van de notarisfederatie blijkt dat in de eerste negen maanden van dit jaar het aantal vastgoedtransacties met iets meer dan 20 procent is gestegen tegenover dezelfde periode in 2020.

Ook de prijzen zetten hun klim onverdroten voort. Een huis in ons land werd in de eerste negen maanden van 2021 gemiddeld 6,6 procent duurder tot 295.367 euro en appartement 3 procent tot gemiddeld 256.689 euro.

De aangekondigde hervorming van de Vlaamse registratiebelasting en de discussie over de afschaffing van het belastingvoordeel voor leningen van ander vastgoed dan de gezinswoning zullen niet leiden tot prijsdalingen, integendeel. Alle experts verwachten voor zowel de komende maanden als de volgende vijf jaar nieuwe prijsstijgingen.

Vastgoedtype

Het panel ziet de gemiddelde prijs van bestaande huizen de komende twaalf maanden met 3,5 procent toenemen, terwijl bestaande appartementen 3,4 procent duurder worden.

Voor nieuwbouw verwachten ze een iets lichtere prijsstijging: 3,3 procent voor huizen en 3,1 procent voor appartementen.

De aangekondigde hervorming van de Vlaamse registratiebelasting en de discussie over de afschaffing van het belastingvoordeel voor leningen van ander vastgoed dan de gezinswoning zullen niet leiden tot prijsdalingen, integendeel.

Daarmee verwachten de experts dat woonhuizen en appartementen sneller in waarde stijgen dan andere vastgoedtypes. Voor tweede verblijven aan de kust wordt een gemiddelde prijsstijging met 2,6 procent verwacht. Voor garageboxen of parkeerplaatsen en ook voor studentenkamers ligt de consensus op 2,1 procent.

Lees alles over investeren in vastgoed in de Netto Vastgoedgids, zaterdag 23 oktober gratis bij De Tijd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.