Advertentie

Vastgoedgroep WDP haalt 190 miljoen op

CEO Joost Uwents (links) en grootaandeelhouder/voorzitter Tony De Pauw. ©WDP

De verse middelen, die opgehaald worden bij de aandeelhouders, dienen ter financiering van groeiprojecten in Nederland.

WDP kondigde woensdagavond voor 120 miljoen euro nieuwe investeringen aan in Nederland. Het gaat om twee aankopen voor circa 20 miljoen euro en vier nieuwe projecten voor circa 100 miljoen euro. Het gaat om projecten in Heerlen, Venlo (een distributiecentrum voor DB Schenker), Bleiswijk, De Lier en Veghel (een herontwikkeling voor Kuhne en Nagel).

Om die projecten te financieren, besliste de vastgoedgroep via een kapitaalverhoging 190 miljoen euro op te halen. Er worden 2,4 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven, meer dan 12 procent van het totaal aantal uitstaande stukken WDP.

We zullen sneller groeien dan voorzien
Joost Uwents
CEO WDP

'We trachten altijd onze kapitaalstructuur te optimaliseren. De laatste keren dat we geld ophaalden was dat via obligaties, een keuzedividend of leningen. Nu kiezen we opnieuw voor aandelen', zegt Joost Uwents, CEO van WDP.

De kapitaalverhoging bestaat uit twee delen:

  • Woensdagavond en donderdag worden via een versnelde procedure (accelerated bookbuilding) door de begeleidende banken (ING, Kempen, ABN Amro, Belfius, BNP Paribas Fortis en KBC Securities) aandelen bij institutionele investeerders geplaatst. Op basis van de interesse wordt de prijs van die aandelen vastgelegd. Het aandeel WDP  sloot woensdag af op 80,40 euro (-1,4%).
  • Bestaande aandeelhouders kunnen vervolgens van maandag tot woensdag tegen die prijs intekenen op de nieuwe aandelen. Acht aandelen geven het recht één nieuw aandeel te kopen. De familie De Pauw, die 25,90 procent van WDP  bezit, heeft zich al geëngageerd om haar rechten volledig uit te oefenen.

Voor op schema

Volgens Uwents zorgen de nieuwe investeringen ervoor dat het volume investeringen van WDP dit jaar 330 miljoen euro zal bereiken. 'Op vijf jaar tijd willen we een groei realiseren van 200 miljoen euro per jaar. Over 2016 zitten we daar al ver boven. We zullen sneller groeien dan voorzien', zegt hij in een kort telefonisch gesprek. 

Ondanks de verwatering zal de winst per aandeel niet afnemen, verzekert Uwents. Hij rekent daarvoor op de inkomsten van de nieuwe projecten. WDP rekent tot 2020 op een gemiddelde groei van de winst per aandeel van 5 procent.

WDP gaat voor dit jaar uit van een groei (uitzonderlijke elementen buiten beschouwing gelaten) van de winst per aandeel met 9 procent. Eenmalige elementen inbegrepen wordt dat 6 procent. 'Voor volgend jaar gaan we uit van een winst per aandeel die minstens gelijk is', luidt het nog. Op de lange termijn houdt hij vast aan een winst per aandeel van 6,25 euro in 2020.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud