Advertentie

Vastgoedontwikkelaar Atenor schrapt dividend na megaverlies

De vastgoedontwikkelaar Atenor heeft een zwaar jaar achter de rug. ©Wouter Van Vooren

De beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Atenor ging vorig jaar ruim 100 miljoen euro in het rood. Het bedrijf schrapt zijn dividend, maar is optimistisch over de toekomst.

Geen Belgisch vastgoedbedrijf kende een moeilijker jaar dan Atenor . De Brusselse projectontwikkelaar boekte vorig jaar een operationeel verlies (ebit) van 64 miljoen euro en een nettoverlies van 107 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarresultaten die het bedrijf vrijdagavond bekendmaakte.

Het verlies is aan verschillende factoren te wijten. Allereerst boekte Atenor een waardevermindering van 20 miljoen euro door de verkoop van twee projecten met verlies. Daarnaast moest het 56 miljoen euro afboeken op vijf bestaande projecten in Duitsland en Centraal-Europa. Tenslotte verdubbelden de financiële kosten tot 38 miljoen euro als gevolg van de stijgende rentetarieven en Atenors hoge schuldgraad.

807 miljoen
Nettoschuld
Atenor had eind 2023 een nettoschuld van 807 miljoen euro.

'Het is een enorm en ontgoochelend verlies', zegt CEO Stéphan Sonneville in een gesprek met De Tijd. 'Maar de waardevermindering komt neer op 5 procent van onze voorraad. Dat valt mee. De meerderheid van onze portefeuille heeft goed standgehouden.'

De stijgende rente en de ingestorte verkoop deden Atenors schulden op korte termijn evenwel exploderen. Eind november moest het bedrijf daarom een pijnlijke kapitaalverhoging van 181 miljoen euro doorvoeren. Bestaande aandeelhouders zagen hun belang daarbij met 83 procent verwateren.

Die operatie verbeterde Atenors solvabiliteitsratio (het eigen vermogen tegenover de nettoschuld) van 24 naar 30 procent. Maar op het schuldniveau had de kapitaalverhoging amper impact. Eind 2023 stond een nettoschuld van 807 miljoen euro in de boeken van de projectontwikkelaar, tegenover 867 miljoen een jaar eerder. Het aandeel noteerde vrijdagavond op 6,50 euro, ruim driekwart lager dan een jaar eerder.

Enkele maanden geleden bevonden we ons in een storm. Vandaag zien we al wat blauwe hemel. En in de verte klaart de hemel op.

Stéphan Sonneville
CEO Atenor

Voorzichtig

Atenor heeft vandaag 34 projecten in portefeuille, goed voor een ontwikkelbare oppervlakte van 1,2 miljoen vierkante meter. Het bedrijf verwacht dit jaar vijf gerealiseerde projecten te verkopen (het Brusselse conferentiecentrum Realex, Wellbe in Lissabon, Twist in Luxemburg, UP-site in Boekarest en Lake 11 in Hongarije). Dat moet de solvabiliteitsratio verder opkrikken tot 35 procent. 'Enkele maanden geleden bevonden we ons in een storm', stelt Sonneville. 'Vandaag zien we al wat blauwe hemel.'

Het grote verlies noodzaakt Atenor zijn dividend te schrappen. De voorbije jaren had het bedrijf dat stelselmatig opgetrokken tot 2,67 euro bruto. Aan concrete voorspellingen over de resultaten voor 2024 waagt de 'serene' Sonneville zich niet. 'We zullen zien', zegt hij. 'Maar de economische omgeving van vastgoed is vandaag niet fantastisch.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.