Advertentie

Vastgoedontwikkelaar VGP wil 300 miljoen bijtanken

Jan Van Geet, de CEO van VGP, smeedt met de kapitaaloperatie het ijzer terwijl het heet is. ©RV DOC

De logistiekvastgoedspeler VGP wil 300 miljoen euro ophalen via de uitgifte van nieuwe aandelen. Het doel? De schulden afbouwen en de slagkracht van het bedrijf verhogen.

Hoeveel aandelen precies worden verkocht en tegen welke prijs is nog niet duidelijk. Dat hangt af van het verloop van de private plaatsing, die momenteel via een versnelde verkoopprocedure plaatsvindt. Eén uur na de lancering van de operatie waren alle aandelen alvast geplaatst bij institutionele investeerders - aan welke voorwaarden is nog niet bekend.

De timing van VGP kan moeilijk beter: het aandeel van de vastgoedontwikkelaar noteert aan een recordkoers en is in vijf jaar ruim vervijfvoudigd (zie grafiek). De beurswaarde beloopt 5,4 miljard euro. Het contrast met de beursgang in 2007 - toen 731 Belgen op de IPO intekenden - is frappant.

De pandemie zet een turbo op de e-commerce en dus op logistieke parken. VGP profiteert daar als een van de belangrijkste Europese spelers in logistiek vastgoed ten volle van. In Duitsland is de groep onder meer de huisbaas van Amazon.

Voetbalvelden

VGP kwam eind vorige week met een sterke tradingupdate. Sinds 30 juni steeg de oppervlakte aan logistieke parken in aanbouw met bijna een half miljoen m² - zowat 70 voetbalvelden - tot 1,62 miljoen m².

Die 'pijplijn' aan projecten is al voor meer dan 80 procent verhuurd en vertegenwoordigt op jaarbasis 100 miljoen toekomstige huur. Bijna de helft van de logistieke parken in aanbouw (46%) ligt in Duitsland. Spanje (12%) en de historische bakermat Tsjechië (12%) volgen op ruime afstand.

De referentieaandeelhouders van VGP zijn CEO Jan Van Geet en Bart Van Malderen, de ex-CEO van luierfabrikant Ontex en topman van rivaal Drylock. De twee kennen elkaar al decennia: Van Geet stampte in de jaren 90 voor Van Malderen in Tsjechië - de bakermat van VGP - de Ontex-fabriek van Turnov uit de grond. Toen VGP in april vorig jaar (tegen een minieme korting) 200 miljoen euro ophaalde, tekenden ze voor 108 miljoen euro in op de operatie.

De banken JPMorgan, KBC Securities, BNP Paribas Fortis en Belfius plaatsen de aandelen samen met Kepler Chevreux in de markt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud