Advertentie
netto

Vastgoedsector vecht verbod plaatsbezoeken juridisch aan

©Hollandse Hoogte / Erik van 't Woud

De Vlaamse en Waalse vastgoedfederaties CIB Vlaanderen en Federia betwisten het verbod op plaatsbezoeken voor immomakelaars voor de Raad van State. Enkele grote spelers sluiten zich aan bij de klacht.

Volgens de federaties mist het verbod juridische grond. Het ministerieel besluit over de coronamaatregelen bevat geen basis voor zo’n verbod, terwijl de overheid op een website over de maatregelen toch zegt dat de praktijk verboden is. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bevestigde maandag dat er een verbod is.

‘Er wordt nergens in de tekst (van het ministerieel besluit, red.) een verbod van plaatsbezoeken opgelegd’, zegt Kristophe Thijs van CIB Vlaanderen. ‘Het is bovendien te gek voor woorden dat notarissen wel nog plaatsbezoeken mogen afleggen. Alsof die minder besmettelijk zouden zijn dan een makelaar.’

De makelaars worden volgens de vastgoedfederatie nu al geconfronteerd met ‘schrijnende verhalen’ van mensen die een woning verkocht of verhuurd hebben en nu de markt op willen gaan, maar het niet meer kunnen. ‘Daar is het ons vooral om te doen. Er is een diepmenselijke kant aan dit verhaal’, aldus Thijs.

Ook de Vlaamse minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) plaatste maandag al vraagtekens bij het federale verbod op woningbezoeken.

Advertentie
Gesponsorde inhoud