Vers geld voor Nederlandse ambities Retail Estates

Retail Estates heeft onder meer het Beringse retailpark Be-Mine Boulevard in portefeuille. ©Benjamin Brolet

De verhuurder van winkelvastgoed geeft voor ruim 120 miljoen euro nieuwe aandelen uit. Zo wil het de schuldgraad drukken om meer te kunnen groeien.

Dat laat Retail Estates woensdagochtend weten in een persbericht

Beleggers kunnen van 12 tot 23 april intekenen tegen de prijs van 65 euro. Inschrijven op een nieuw aandeel kan via de inschrijvingsrechten van vijf bestaande aandelen. 

Van het opgehaalde bedrag zal Retail Estates 87 miljoen euro gebruiken voor nieuwe vastgoedinvesteringen en 36 miljoen om zijn financiële schuld te verminderen.

Nederland

Het verse geld moet de grote Nederlandse expansie van Retail Estates financieren. Het Ternatse bedrijf streek pas vorige zomer in Nederland neer, maar rijgt er de overnames aan elkaar.

3 vragen aan CEO Jan De Nys

1. Vanwaar de torenhoge ambities in Nederland? 

 De economie boomt er, en de regering verlaagt de belastingen voor particulieren. Opportunistische institutionele beleggers die kochten bij de vastgoedcrash van enkele jaren geleden willen nu cashen. Wij kijken naar de lange termijn.Onze interesse in Nederland gaat uitsluitend naar retailparken. Die zijn makkelijker te beheren en zijn ook rendabeler dan individuele stukken winkelvastgoed.’

2. Verslapt daardoor de focus op thuisland België?

Hier hebben we nog genoeg om handen: de bedoeling is een derde van onze vastgoedportefeuille Nederlands te maken. Van de opbrengst willen we 48miljoen euro investeren in de Randstad (een drukbewoonde zone die Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht omvat). In Nederland is meer rechtszekerheid, daardoor kunnen we heel snel gaan. In negen maanden zijn we de 20 procent gepasseerd.’

3. Waarom krijgen de nieuwe aandelen een volledig jaardividend?

Dat maakt gewoon een goede indruk, en het kan er ook af. Het valt niet toevallig samen met onze beursnotering in Nederland, waarmee we bouwen aan onze naamsbekendheid. We vestigen meteen de aandacht op een winstuitkering die al jaren gestaag stijgt. Ik hoef niet zoals sommigen van mijn collega’s 105 procent van de winst uit te delen om het dividend op peil te houden.’

Maar in Nederland is een nog grotere investering op til. Retail Estates haalde ook een retailpark met 22 winkelpanden en 2 horecazaken binnen aan de rand van de Randstad, het Nederlandse grootstedelijke gebied rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De totale investering bedraagt 47 miljoen euro.

Een deel van het geld dat Retail Estates nu wil ophalen zal integraal naar dat laatste project gaan. De schuldgraad (eigen vermogen gedeeld door vreemd vermogen) nadert ondertussen de grens waar een beursgenoteerd vastgoedbedrijf (GVV) niet boven mag. Eind maart viel de hint al: na nog eens een miljoenentransactie in Nederland waren enkele banken gevraagd om de mogelijkheid van een publieke operatie te bestuderen. Tenzij het rotslecht gaat op de beurzen is het daarna slechts een kwestie van tijd. Ook infrastructuurbelegger TINC stopte zo'n hint in het persbericht over de jaarresultaten.

Dividend

Voor de eerste keer zullen ook nieuwe aandelen recht hebben op een dividend van 3,6 euro. Daar is ruimte voor omdat Retail Estates de gewoonte heeft niet veel meer dan 80 procent van de jaarwinst uit te keren. Dat is meteen ook de ondergrens voor GVV's. Door die aanpak komt een (stijgend) dividend niet snel in gevaar, en houdt Retail Estates ook ieder jaar wat zakgeld over om te herinvesteren.

'Dit aandeel is een van de Dividend Aristocraten,' weet Dirk Peeters van Leleux Associated Brokers. 'Daarvoor moet de uitkering tien jaar lang minstens gelijk blijven of stijgen.’ Peeters bevestigt zijn koopadvies. Als Retail Estates alle 1,9 miljoen nieuwe aandelen aan de man kan brengen zal het 6,8 miljoen euro extra dividend uitkeren na het boekjaar dat eindigde op 31 maart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud