VGP boekt dubbel zoveel winst in 2013

VGP, de specialist in semi-industrieel vastgoed in Centraal-Europa, heeft op alle fronten een groeijaar achter de rug. De netto courante winst verdrievoudigde, de nettowinst verdubbelde en het bedrijf kocht voor bijna een miljoen vierkante meter aan terreinen bij, vooral in Duitsland.

De focus van VGP verschoof vorig jaar inderdaad in sterke mate naar Duitsland. Voorheen was het vastgoedbedrijf vooral actief in Tsjechië. De landbank werd in 2013 uitgebreid met 958.000 m² aan nieuwe grondstukken, waarvan 803.000 m2 in Duitsland, 110.000 m² in Estland en 45.000 m² in Tsjechië. ‘Duitsland is duidelijk uitgegroeid tot een belangrijke bron van potentiële groei en ontwikkeling’, klinkt het in een persbericht. De vraag naar nieuwe semi-industriële panden blijkt groot te zijn bij onze oosterburen en daar speelt VGP op in.

Financieel was 2013 ook een goed jaar. Zo stegen de bruto huurinkomsten met 50,2 procent tot 4,6 miljoen euro. ‘De bemoedigende stijging van de vraag naar verhuurbare oppervlakte die werd waargenomen tijdens het eerste halfjaar kwam in een stroomversnelling tijdens de tweede jaarhelft en blijft aanhouden tijdens de eerste maanden van 2014’, klinkt het.

Het netto courant resultaat kende een verdrievoudiging, van 1,3 tot 4,1 miljoen euro. Het resultaat op de portefeuille, dat grotendeels bepaald wordt door een herwaardering van de onroerende activa, verdubbelde van 10,3 tot 20,2 miljoen euro. Dit leidt tot een nettowinst van 24,3 miljoen euro, ruim het dubbele van het jaar voordien (11,6 miljoen).

VGP heeft niet de gewoonte een dividend uit te keren, maar beloonde zijn aandeelhouders in januari 2014 wel door middel van een kapitaalvermindering. Toen werd 7,6 miljoen euro in cash uitgekeerd, wat neerkwam op 0,41 euro per aandeel.

De reële waarde van de portefeuille vastgoedbeleggingen en projectontwikkelingen steeg vorig jaar met 122,2 procent, van 101,6 tot 225,8 miljoen euro. De stijging is vooral te danken aan de aankoop van nieuwe gronden, in mindere mate aan het opstarten van nieuwe bouwprojecten.

VGP klinkt behoorlijk optimistisch voor 2014. In 2013 waren er meer huuraanvragen en die trend zet zich begin dit jaar door. Daarom verwacht het bedrijf een substantiële verdere groei van zowel de huurinkomsten als de vastgoedportefeuille door het opleveren en opstarten van nieuwe projecten. De opgebouwde landbank 'schept bovendien groeikansen voor de volgende jaren'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud