Vier consortia azen op nieuwe NMBS-hoofdzetel in Brussel-Zuid

Brussel-Zuid ©BELGA

Vier consortia strijden om de bouw van de nieuwe megahoofdzetel van de NMBS. Dat vernam De Tijd. Zo krijgen ze ook toegang tot de gigantische grondreserve van het spoorbedrijf aan het station van Brussel-Zuid.

Bijna alle grote vastgoedontwikkelaars op de Belgische markt zijn kandidaat voor de realisatie van nieuwe hoofdzetel van de NMBS op de Fonsnylaan, aan het Brusselse Zuidstation.

Volgens onze informatie zitten vier consortia in de race. Het gaat om Atenor/Eiffage, BPI/Besix/Immobel, IRET/BAM/AG Real Estate en Thomas&Piron/CIT/Whitewood/Willemen.

De NMBS, de grootste publieke vastgoedeigenaar van het land, wil alle administratieve diensten centraliseren in een nieuwbouw op de site aan de Fonsnylaan. Bovendien biedt het spoorbedrijf, dat haar vastgoed wil valoriseren zonder zelf risico's te lopen, de ontwikkelaar van haar nieuwe hoofdzetel ook vier andere sites in de buurt van Brussel-Zuid aan. Met de verkoop van die gebouwen wil de NMBS haar nieuwe hoofdzetel financieren. 

De procedure bezorgt de NMBS al veel kopzorgen. Omdat de aanvankelijke, onrealistische voorwaarden alle bouwbedrijven afschrikten, moest het spoorbedrijf de voorwaarden bijstellen, wat de deur openzet voor mogelijke procedurefouten. Eind vorige week verstreek de nieuwe deadline, waarbij Axa uit de race stapte en vier consortia overbleven.

Kopen of huren

De komende dagen moet de NMBS beslissen of alle kandidaten naar de tweede ronde kunnen. Het spoorbedrijf moet ook nog de knoop doorhakken of ze eigenaar dan wel huurder wil worden van haar nieuwe hoofdzetel. Afhankelijk van het scenario kunnen de geselecteerde partijen dan een bod uitbrengen. Wanneer de bouwwerken van start gaan, is nog niet duidelijk.

De NMBS, die niet wilde reageren, beschikt in de buurt van Brussel-Zuid over maar liefst 200.000 vierkante meter kantoren. Het gaat om een lappendeken van vaak verouderde, en inefficiënte gebouwen, verspreid over in totaal vijf sites aan de Frankrijkstraat, de Fonsnylaan en de Hallepoortlaan.

De uitzonderlijke toplocatie aan Brussel-Zuid maakt het enorme project wel erg aantrekkelijk voor vastgoedontwikkelars. Herontwikkeld zal de totale site vele honderden miljoenen euro waard zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud