WDP splitst aandeel in zeven

Joost Uwents en Tony De Pauw, de co-CEO's van WDP in Nederland, de belangrijkste markt van de specialist in logistiek vastgoed. ©Wouter Van Vooren

WDP, de specialist in logistiek vastgoed, gaat zijn aandeel in zeven stukken verdelen. Tegen de huidige koers komt de nieuwe koers in de buurt van de 23 euro, de koers waartegen het bedrijf twintig jaar geleden naar de beurs trok.

Het nieuws van de splitsing werd bekend gemaakt in de marge van de halfjaarresultaten. De beslissing hoeft eigenlijk niet te verbazen. Dinsdag sloot het aandeel af op 156 euro. Door de sterke koersstijging van de voorbije jaren (de koers ging alleen al de voorbije tien jaar maal vier) was WDP een van de 'zwaardere aandelen' op de Brusselse beurs geworden. En ondertussen werd de aandeelhouder verwend met een gul en bijna ieder jaar stijgend dividend.

Liquiditeit

Volgens sommige studies kan een splitsing van een aandeel de liquiditeit van het aandeel doen stijgen met 1,5 tot 2 procent. Voor institutionele beleggers is er weinig verschil. Voor kleinere beleggers, en zo heeft WDP er heel wat, speelt de grootte van een aandeel psychologisch wel een rol. De doorsneebelegger voelt zich beter met 100 aandelen van 10 euro dan met 10 aandelen van 100 euro. 

Voor kleinere beleggers speelt de grootte van een aandeel een psychologische rol. Hij voelt zich beter met 100 aandelen van 10 euro dan met 10 aandelen van 100 euro.

Als aandelen heel lang en heel sterk stijgen kunnen ze zelfs onbetaalbaar worden voor kleinere beleggers. Er bestaan aandelen met een koers van 10.000 euro of dollar of meer. Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van Warren Buffett, is daar een mooi voorbeeld van.  Dichter bij huis is de brouwer Co.Br.Ha een stevige klepper.

Bart Lips, Senior Equity Salestrader bij Kempen & Co, maakte de analyse 'Which price?' over de aandelensplitsing. Hij vindt het persoonlijk het handigst als een aandeel noteert tussen 15 en 25 euro. 

Niet uniek

De groep uit Wolvertem is niet het eerste Belgische bedrijf dat een aandelensplitsing aankondigt. Umicore deed het nog niet zo lang geleden en Econocom deed het al vaker. De beslissing van WDP is te vergelijken met die van Kinepolis in 2014. Toen dat aandeel na twee jaar van sterke stijging op meer dan 140 euro noteerde, besliste de raad van bestuur het in vijf te splitsen.

WDP is ook niet de eerste gereglementeerde vastgoedvennootschap (gvv) die zijn aandeel splitst. Servceflats Invest deeld in 2014 zijn aandeel al door 1.000.  Toch blijft het uitzonderlijk voor een gvv. De gvv-belegger haalt een belangrijk deel uit het dividend. Omdat er relatief hoge dividenden worden uitgekeerd, wordt het aandeel van een gvv 'minder snel te zwaar'.

Verwacht wordt dat de goedkeuring voor de splitsing, die moet ingaan op 2 januari 2020, op een buitengewone algemene vergadering in oktober door een grote meerderheid van de aandeelhouders zal worden gedragen.

WDP kondigde ook aan zich als eerste gvv om te vormen van een commanditaire vennootschap in een naamloze vennootschap, zoals door de nieuwe regelgeving wordt gevraagd.

Forse herwaardering

De halfjaarresultaten van WDP liggen in de lijn van de verwachtingen. De EPRA-winst, de winst uit de kernactiviteiten die bepalend is voor de uitkeerbare winst en dus het dividend, steeg in de eerste zes maanden met 12,5 procent naar 73,2 miljoen euro. De EPRA-winst per aandeel nam toe met 7,5 procent tot 3,16 euro.

Het resultaat op de vastgoedportefeuille maakte een sprong van 35,3 miljoen euro naar 151,2 miljoen euro.  Dat was het gevolg van een forse herwaardering van het logistiek vastgoed met 4,1 procent. Vastgoed, en in het bijzonder logistiek vastgoed, ligt vandaag heel goed in de markt.

Voor 2019 bevestigt WDP de verwachting van een EPRA-winst van 6,50 euro per aandeel (een stijging van 8 procent). Op basis van die vooruitzichten wordt voor 2019 een dividend vooropgesteld tot 5,20 euro bruto per aandeel. Ook dat is een stijging van 8 procent tegenover 2018.

Voor de periode 2019-2023 wordt gestreefd naar een jaarlijkse stijging van de EPRA-winst van 6 procent tot 8 euro per aandeel in 2023.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud