Advertentie
Advertentie

'We mogen geen dividendverslaafden worden'

©Intervest O&W en Vastned Retail Belgium

Vastned wil meer topwinkels in zijn portefeuille, Intervest gaat voluit voor logistieke sites. Een aangepaste focus en dingen durven loslaten, daar gaan we voor, zegt Jean-Paul Sols, CEO van beide vastgoedgroepen. Als dat een keertje minder dividend oplevert, dan moet dat maar, klinkt het.

Het zijn twee aparte bedrijven, samen goed voor een portefeuille van een miljard, maar met een gemeenschappelijke CEO en CFO. 'Dat is historisch zo gegroeid door de Nederlandse aandeelhouders', legt Sols uit, 'maak u geen zorgen, ze hebben elke een eigen operationeel team dat volledig onafhankelijk opereert, de activiteiten zijn immers erg verschillend'. Ze huizen wel allebei op hetzelfde adres in Berchem (Antwerpen) en, opmerkelijk detail, ze huren allebei hun kantoren. 'Beetje vreemd misschien, maar de renovatie van de Sky Building hier vlakbij is zo goed als klaar, volgende maand verhuizen we naar onze eigen gebouwen', zegt Sols.

Logistiek

Zowel het schip van Intervest Offices & Warehouses als dat van Vastned Retail Belgium is bezig aan een koerswijziging. 'Bij Intervest is het aandeel van logistiek vastgoed het voorbije halfjaar met drie procentpunten gestegen tot 48 procent, we hebben de ambitie dat op te trekken naar 60 procent', vertelt Sols. Nochtans lag het rendement van de kantorenportefeuille (8%) vorig jaar iets hoger dan dan van de logistieke (7%). Bij kantoren staan de huurprijzen echter nog steeds onder druk - 'al denk ik dat de bodem bereikt is' - en is het niet makkelijk om bestaande contracten te verlengen aan betere voorwaarden, nieuwe huurders vinden is nog moeilijker.

In het logistiek vastgoed daarentegen blijft het aanbod beperkt, wat zorgt voor een opwaartse druk van de huurprijzen. Sols heeft er alle vertrouwen in dat Intervest de komende jaren zijn logistieke portefeuille makkelijk met gemiddeld 50 miljoen euro kan aandikken. De meest recente acquisitie is de overname van een complex met bijhorende kantoren in de buurt van Luik voor 28,6 miljoen. In de kantorenmarkt wil Intervest verder inzetten op meer dienstverlening met 'flexibele' kantoren. 'Omzetmatig is dat nog steeds marginaal (1%), maar op die manier houden we de vinger aan de pols en merken we wat leeft in de markt'.

Topwinkels

Bij Vastned trekt Sols volop de kaart van de 'premium city high street shops', goed voor 51 procent van de portefeuille, maar dat moet op termijn 70 procent worden. Baanwinkels en shops op middelmatige ligging gaan eruit, ook al hebben die soms een hoger rendement. 'De topwinkels bieden ons meer visibiliteit, de huurinkomsten zijn beter voorspelbaar en dat is wat we willen. De iets lagere rendementen nemen we er dan bij'. Vastned kijkt voortaan enkel nog naar goed gelegen winkels in de binnenstad van Antwerpen, Brussel, Brugge en Gent, dat is het. Onlangs werd voor 4 miljoen een winkel in de Antwerpse Schuttershofstraat gekocht.

'Vier jaar geleden waren we één van de eersten die merkten dat het vet van de soep was in de retail. Groeien om te groeien is sindsdien geen optie meer in die sector, de detailhandelaars zijn veel kritischer geworden. Nieuwe huurders vinden is daarom geen sinecure, tenzij het om toplocaties gaat waar de uitbater van zijn winkel echt een beleving maakt, winkels die minder last hebben van e-commerce omdat de 'branding' er even belangrijk is als de eigenlijke verkoop. Zo'n topwinkels staan ook zelden of nooit leeg'.

Dividend

Als gevolg van een reeks verkopen, zal het operationeel resultaat van Vastned dit  jaar dus lager liggen. Daarom zal ook het dividend dalen, het zou liggen tussen 2,35 en 2,45 euro per aandeel. Dat is een stuk minder dan de 2,72 euro die de belegger over 2014 uitbetaald kreeg. 'Maar wat ben je met een kunstmatig hoog resultaat als je weet dat het niet duurzaam is', zegt Sols. We hebben ons lesje geleerd, vaak te lang vastgehouden aan bepaalde activa, we moeten tijdig anticiperen en dan kan het dat er minder winst uitgekeerd wordt'. Dat vindt de CEO niet dramatisch: 'We moeten ervoor zorgen dat we geen dividendverslaafden worden'.

Overigens heeft Intervest deze (donderdag) morgen bekendgemaakt dat het dividend dit jaar wel zal stijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud