Advertentie

Wereldhave Belgium knipt winstprognose bij

Ring Shopping in Kortrijk, een van de winkelcentra in de portefeuille van Wereldhave Belgium.

Nu winkelen nog altijd meer run- dan funshoppen is, tempert CEO Nicolas Beaussillon van de winkelvastgoedspeler Wereldhave Belgium de verwachtingen voor 2021.

De vastgoedgroep Wereldhave Belgium boekte over de eerste helft van 2021 een nettowinst van 12,1 miljoen euro of 1,44 euro per aandeel. Dat is een stuk beter dan over de eerste helft van 2020, toen het nettoresultaat 18 miljoen in het rood ging.

De voornaamste reden voor de verbetering is dat in vergelijking met bij de start van de pandemie in 2020 de groep minder forse afboekingen moet slikken op zijn collectie winkelcentra en kantoren. Pro memorie: bijna 90 procent van de portefeuille bestaat uit winkelcentra zoals Belle-Ile in Luik, Ring Shopping in Kortrijk, Les Bastions in Doornik en - het zorgenkind - Shopping 1 in Genk. De rest omvat in essentie twee kantorenparken, Medialaan in Vilvoorde en De Veldekens in Berchem.

De nieuwe CEO Nicolas Beaussillon, die op 1 januari Kasper Deforche opvolgde, moest nog 6 miljoen euro minwaarden slikken, tegenover 35 miljoen een jaar eerder. Zonder rekening te houden met die afboekingen kwam de 'courante' nettowinst, zeg maar de winst uit de gewone huuractiviteit, uit op 18,4 miljoen euro of 2,18 euro per aandeel.

Korting op de huur

Voor heel 2021 tempert Beaussillon de verwachtingen. Waar hij in april nog een winst per aandeel van 4,50 euro in het vooruitzicht stelde, is dat nu 4,30 euro. Die bijstelling heeft twee redenen, leert het halfjaarverslag. Eén: de pandemie die zich nog altijd voelen. Runshoppen is nu eenmaal minder rendabel dan funshoppen. 'Dat heeft de vennootschap ertoe aangezet de verzoeken van huurders over eventuele tijdelijke begeleidingsmaatregelen in acht te nemen.' Kortingen op de huur dus, in één of andere vorm.

Ten tweede koos vorig jaar driekwart van de aandeelhouders om het dividend niet in cash maar in nieuwe aandelen te ontvangen. Dat is natuurlijk positief, de groep houdt in onzekere tijden cash in huis, maar verhoogt wel het aantal 'hongerige mondjes' dat een deel van de winst opeist. Het aantal stukken Wereldhave Belgium dat 'in circulatie' is, steeg zo van 7,8 naar 8,4 miljoen.

Merk op dat beleggers uit vrees dat winkelcentra en kantoren nooit meer echt als voorheen zullen zijn een grotere 'afboeking' op de beurskoers hebben toegepast dan de afboeking die Wereldhave Belgium zelf op de portefeuille moest doorvoeren (zie grafiek).

Het gevolg: op basis van de slotkoers maandag (52,30 euro) passen beleggers een korting van 30 procent toe op de netto-actiefwaarde per eind juni (74,15 euro). Enkele jaren geleden noteerde het aandeel nog tegen een (kleine) premie op de onderliggende portefeuille.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud