Advertentie

WeWork-brokkenpiloot sleept nog extra beloning uit wrakhout

Adam Neumann, de oprichter en voormalige CEO van het coworkingbedrijf WeWork. ©Getty Images for WeWork

Dat de oprichter en voormalige CEO van het coworkingbedrijf WeWork royaal was vergoed om op te hoepelen, was al even duidelijk. Maar nu blijkt dat Adam Neumann nog eens 245 miljoen losweekt uit het fiasco dat hij overzag.

Je moet het Adam Neumann nageven. Niemand is ooit zo lucratief op z'n bek gegaan als de oprichter en ex-CEO van WeWork.

Neumann stond in 2010 aan de wieg van wat lang op een succesverhaal leek. Het jonge bedrijf profileerde zich als dé werkplek van de 21ste eeuw, door gebouwen in bruisende steden te leasen, er een millennialsausje over te gieten met hippe interieurs en ze vervolgens voor korte termijn onder te verhuren aan startende ondernemers en freelancers als coworkingplekken.

De essentie

  • WeWork-oprichter Adam Neumann verbraste miljarden geld van - vooral - Softbank met rampzalig bestuur.
  • Nadat in aanloop naar een beursgang de boel implodeerde, mocht hij ophoepelen met een royale oprotpremie.
  • Daarover werd nog ruzie gemaakt, maar die werd in aanloop naar een nieuw beursgang opgelost.
  • De oplossing: Neumann nog een extra cadeautje gunnen, in de vorm van voor 245 miljoen dollar aandelenopties.

Investeerders stonden in de rij om Neumann en de zijnen geld toe te stoppen, met Softbank-miljardair Masayoshi Son als grootste cheerleader. Op een gegeven moment was WeWork met een waardering van 47 miljard dollar de meeste waardevolle start-up op aarde. Maar toen het tijd werd voor een beursgang, bleek het businessmodel zo lek als een mandje en stortte de boel in elkaar.

Surfen en feesten

Daarbij werd snel duidelijk hoe rampzalig de excentrieke Neumann het bedrijf had bestierd, op alle vlakken. De verhalen over hoe hij met de privéjet van het bedrijf van surftrip naar surftrip vloog en dure popsterren inhuurde om met alcohol doordrenkte bedrijfsfeestjes op te leuken, zijn ondertussen legendarisch.

Ook op puur zakelijk vlak bleek Neumann niet de goeroe die hij graag speelde. Als CEO rijgde hij de dure overnames aan elkaar, die achteraf geen sikkepit waard bleken te zijn. Tegenover de groei die hij kocht met het geld van zijn investeerders, bleek op geen enkel moment ook significante waarde te staan.

Boter bij de vis

Na de geïmplodeerde beursgang mocht Neumann dan ook ophoepelen. Maar de oprichter van WeWork had dankzij aandelen met meervoudig stemrecht de facto nog de controle over het bedrijf. Hij eiste boter bij de vis van Softbank.

Neumann installeerde een in alcohol gedrenkte feestcultuur bij WeWork.

Dat resulteerde in 2019 in een enorme ontslagregeling, aanvankelijk ter waarde van bijna 1,7 miljard dollar. Zo kreeg hij een 'consulting fee' van 185 miljoen dollar cash, de toestemming om voor 972 miljoen dollar aandelen te verkopen tegen mooie voorwaarden en de mogelijkheid om voor 500 miljoen dollar schulden te financieren voor een prikje.

Die deal werd na enkele maanden evenwel op sterk water gezet, omdat Softbank vond dat niet was voldaan aan de voorwaarden van de overeenkomst. Dat eindigde in een aanslepend juridisch gevecht.

Aandelenopties als toetje

Maar omdat WeWork opnieuw een beursgang ambieerde - via een lege beursschelp, of SPAC, deze keer - moest dat conflict opgelost worden. Documenten die in dat kader ingediend werden bij de beurswaakhond SEC, en die de krant The Wall Street Journal kon inkijken, tonen nu hoeveel Neumann echt sleept uit het wrakhout dat hij achterliet.

1,5 miljard
Oprichter Neumann wou flink boter bij de vis, voor hij de controle over We Work zou loslaten. De eindbalans staat op net geen 1,5 miljard dollar.

Daarbij werden de eerder overeengekomen cashbetaling, schuldherschikking en aandelenverkoop vastgeprikt op respectievelijk 200 miljoen, 432 miljoen en 578 miljoen dollar. Maar uit de documenten blijkt dat daar nu nog een zoethouder bijkomt, in de vorm van aandelenopties voor 245 miljoen dollar. De eindbalans staat daarmee op net geen anderhalf miljard.

Geen onaardige beloning voor een brokkenparcours dat miljarden cash in rook deed opgaan.

Hulu maakte ondertussen een documentaire over de gebakken lucht van Adam Neumann.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud