Whitewood-fonds trekt naar Londense beurs

Het Whitewood-fonds zou al volgende week kunnen noteren op de Londense beurs. ©Bloomberg

De Antwerpse vastgoedgroep Whitewood wil 125 miljoen pond (174 miljoen euro) ophalen. Niet rechtstreeks, maar via de Londense beursgang van een nieuw fonds dat focust op de kantoormarkt in de Benelux.

Whitewood kwam enkele jaren geleden in het nieuws met beursplannen. De Antwerpse vastgoedgroep wou toen de overname van een tiental kantoorgebouwen financieren via haar beursintroductie in Brussel. Ze had al een erkenning als vastgoedbevak op zak, maar de instabiele financiële markten gooiden roet in het eten.

Het huidige beursproject heeft maar zijdelings te maken met de groep. Het betreft een nieuw fonds van de Antwerpse groep: Whitewood REFF Limited. Het in Guernsey opgerichte fonds wil via een beursintroductie in Londen tot 125 miljoen pond (174 miljoen euro) ophalen. Het geeft 125 miljoen aandelen uit aan 1 pond per stuk.

Whitewood REFF heeft al een hele reeks potentiële investeerders ontmoet. Gezien de minimuminleg van 10.000 pond mikt het fonds duidelijk op institutionele investeerders (pensioenfondsen, verzekeraars, vermogensbeheerders, enzovoort). De intekenperiode opende gisteren en loopt nog tot vrijdag. Belgische particulieren kunnen enkel via een Britse tussenpersoon intekenen.

Leningen

Whitewood REFF gaat met het opgehaalde geld leningen verschaffen aan genoteerde of nietgenoteerde investeerders die in de Benelux kantoorgebouwen kopen. Als vergoeding voor zijn leningen vraagt het Whitewood-fonds niet enkel rente, maar ook een deel van de toekomstige winst bij de doorverkoop van de betrokken kantoorprojecten. Het fonds mikt voornamelijk op de Benelux-markt en zal niet meer dan 15 procent van zijn middelen spenderen aan projecten daarbuiten.

‘De banken verlenen minder gemakkelijk kredieten als het om kantoorgebouwen gaat’, stelt Whitewood-topman en -eigenaar Frédéric Van der Planken. ‘Maar er is een kentering geweest in de markt. Investeerders als Blackstone, Lone Star, Blackrock zijn - zeker in Nederland - al een tijdje terug. Met Whitewood REFF willen we daarop inspelen.’

Whitewood REFF is van plan 85 procent van zijn operationeel resultaat uit te keren als dividend. ‘Bij bevaks is dat 80 procent, wij bieden iets meer’, zegt Van der Planken. Eenmaal het fonds de 125 miljoen pond heeft geïnvesteerd, is het de bedoeling om via een kapitaalverhoging bijkomende middelen op te halen.

Manhattan

Whitewood is nog steeds voor 100 procent in handen van Van de Planken. Het heeft activa onder beheer met een waarde van 380 miljoen euro. De portefeuille omvat 18 gebouwen die de groep beheert voor derden. Daarin zit onder meer het kantoorcomplex Manhattan Center in Brussel. Dat werd eind vorig jaar overgenomen door Victory Advisors (nu onder de naam Icon). Ook het Oostendse winkelcomplex Searena wordt beheerd door Whitewood.

Toen Whitewood zelf beursplannen had, had de vastgoedgroep haar raad van bestuur gevoelig uitgebreid. Maar gezien het intrekken van de operatie kromp hij vervolgens fors in. Onder meer Luc Philips - voormalig directielid van KBC en voorzitter van Whitewood - verdween toen van de radar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud