Winkelhuurprijzen dalen tot 20 procent

Op de Meir in Antwerpen zijn de winkelhuurprijzen voor het eerst sinds lang gedaald. ©Photo News

Retail is niet meer de geldkoe van de vastgoedsector. De winkelhuurprijzen daalden het voorbije jaar met 3 tot 20 procent. De prijzen van kantoren schieten dan weer door het dak.

De rollen in de vastgoedsector zijn omgedraaid. Retail doet het slechter en de kantoormarkt is terug van weggeweest. De logistieke sector kampt dan weer met een nijpend tekort aan grond. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle.

E-commerce

De tophuurprijzen voor winkelvastgoed daalden in 2018 omdat de omzet van retailers in hun fysieke winkels ook is afgenomen. ‘We zien in het hele land een daling tussen 3 en 20 procent’, zegt Evelien Van Hoecke, hoofd retail bij Jones Lang LaSalle.

De prijzen dalen dus niet alleen in de secundaire steden. De tophuurprijs voor de Nieuwstraat in Brussel en de Meir in Antwerpen was jarenlang stabiel op 2.000 euro per m² per jaar. Op de Meir is die teruggevallen tot 1.950 euro. In de Nieuwstraat is er zelfs een terugval tot 1.850 euro. 

‘Retailers hebben het niet makkelijk, maar ze hebben een sterkere positie om te onderhandelen dan een paar jaar geleden. Dat verklaart de sterke prijsdaling op veel plaatsen. Kantoorhuurders zitten door datzelfde spel van vraag en aanbod in een slechtere positie’, benadrukt Jean-Philip Vroninks, de CEO van Jones Lang LaSalle.

De makelaar gaat ervan uit dat de prijzen in de winkelcentra en shoppingcentra gemiddeld nog zullen dalen, maar dat ze stijgen in de retailparken.  

De comeback van de kantoren

Er is structureel minder vraag naar klassieke kantoren. In 2018 werd maar 330.000 m² nieuwe kantoorruimte verhuurd, een daling van 21 procent. Coworkingruimtes daarentegen zijn in een jaar tijd verdubbeld van 33.000 naar 62.000 m². 

Door die zwakke vraag werden de voorbije jaren weinig kantoren ontwikkeld. Maar ondanks de zwakke verhuurmarkt daalde de leegstand van kantoren tot 7,9 procent,  het laagste peil sinds 2001. De huurprijs voor de beste gebouwen op de allerbeste locaties steeg in 2018 met 5 procent naar 315 euro per m², een historisch record. 

Door de schaarste en de hogere huurprijzen is er in Brussel meer interesse om te investeren in degelijke kantoren. De verkoopprijs in het betere marktsegment is in een jaar tijd gestegen van 4.678 euro per m² naar 5.731 euro per m², met uitschieters tot 7.000 euro per m². In 2008, het laatste jaar van de vastgoedboom, werd 3.800 euro per m² betaald.

Door de verwachte stijging van nieuwbouw zal de leegstand vanaf volgend jaar licht toenemen. Jones Lang LaSalle gaat ervan uit dat de tophuurprijzen niet verder stijgen, maar wel de gemiddelde prijzen.   

Logistiek mist vooral grond

2018 wordt voor de logistieke en semi-industriele sector een vrij normaal jaar. Het grote probleem is de beschikbaarheid. Er zit weinig in de pijplijn voor 2019 en er wordt ook zeer weinig bijgebouwd.

Op de as Brussel-Antwerpen wordt nu 55 euro per m² per jaar huur betaald. Jones Lang LaSalle verwacht dat die prijzen stijgen. ‘De prijzen voor de grond waarop logistiek en semi-industrieel vastgoed kan worden gebouwd, stijgen sterk, met als uitschieters Waals- (+35%) en Vlaams-Brabant (+19%). In Brussel (+6%) kost de grond nu 220 tot 350 euro per m² per jaar.’ 

Sterk investeringsjaar

 Jones Lang LaSalle gaat ervan uit dat in België in 2018 uiteindelijk voor 4 miljard euro in professioneel vastgoed zal zijn geïnvesteerd. Dat tweede beste jaar van het decen­nium wordt moeilijk te evenaren in 2019.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud