Advertentie
netto

Woning bezichtigen? Ja, maar zonder aanwezigheid van makelaar én verkoper

©Photo News

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden nuanceert dat onder de coronamaatregelen huisbezoeken kunnen plaatsvinden zolang een vastgoedmakelaar niet fysiek aanwezig is. Ook de verkoper mag zich niet in de woning bevinden.

Sinds de nieuwe gedeeltelijke lockdown is er een verbod op plaatsbezoeken met immomakelaars in ons land. Enkele grote vastgoedkantoren (onder meer Dewaele Vastgoedgroep, ERA Belgium, Trevi, Hillewaere, Century 21, Agence Rosseel) hebben daarom een procedure uitgewerkt om plaatsbezoeken toch te laten plaatsvinden, zonder fysieke aanwezigheid van de makelaar.

Particulieren kunnen alle info over een woning via een makelaar ontvangen, een afspraak maken om het pand te bezoeken en de sleutel ophalen in het kantoor. Via een videocall met de makelaar kunt u ook de nodige uitleg krijgen terwijl u een pand bezoekt.

Volgens het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) lijken de vastgoedkantoren over het hoofd te zien dat in de woning ook niemand anders aanwezig mag zijn. En dat de verkoper of verhuurder en zijn gezin tijdens een bezoek van een kandidaat-koper of kandidaat-huurder even elders naar toe moeten.

Doen ze dat niet, dan is dat in overtreding met de bepaling uit het ministerieel besluit die stelt dat elk huishouden per lid maximaal eenzelfde duurzaam onderhouden nauw contact per zes weken per keer in huis mag ontvangen.

Tevreden

 De vastgoedsector is tevreden dat minister Verlinden (CD&V) duidelijkheid heeft verschaft over plaatsbezoeken door kopers of huurders van een pand, tijdens de huidige lockdown.

De immosector was eerder naar de Raad van State gestapt tegen het verbod op plaatsbezoeken, omdat andere beroepen zoals een notaris, landmeter, bouwpromotor of architect die wel nog mogen laten doorgaan. De notarissen, die door het ministerieel besluit erkend zijn als essentieel beroep, beperken plaatsbezoeken momenteel wel. 'We laten ze enkel doorgaan in het kader van een gerechtelijke procedure of bij overmacht', aldus topman Jan Sap van de beroepsfederatie Fednot. 'Alle andere plaatsbezoeken zijn tot nader order opgeschort.'

Afgelopen weekend oordeelde de Raad van State dat er geen hoogdringendheid is voor de immosector: het rechtscollege verwierp de twee vorderingen tot schorsing.

Advertentie
Gesponsorde inhoud