Advertentie

Kotmadam Xior gaat 178 miljoen euro ophalen

Het hoofdkwartier van Xior in Antwerpen. ©DB150080165

De kotspecialist Xior zag zijn inkomsten in het coronajaar fors stijgen en lanceert een verse kapitaalronde om de groei te financieren. In Spanje krijgt 'de kotmadam van de Brusselse beurs' wel concurrentie van lege Airbnb-kamers.

De coronacrisis mag het studentenleven aan de universiteiten grotendeels stilgelegd hebben, de groeitrein van de Belgische kotspecialist Xior davert verder. Om het groeipad te kunnen vervolgen voert Xior ook een kapitaalverhoging door van 178 miljoen euro. Wie vijf aandelen bezit mag inschrijven op één nieuw aandeel tegen 42,5 euro per stuk (zie inzet).

De 'kotmadam van de Brusselse beurs' zag het nettohuurresultaat vorig jaar aandikken tot 57,9 miljoen euro, 29 procent meer dan in 2019. Dat blijkt uit de jaarresultaten die het bedrijf woensdagochtend voorstelde.

Wie intekent, krijgt 6 euro korting

Xior kondigde woensdag een kapitaalverhoging van 179 miljoen euro aan. Wie vijf aandelen bezit, mag inschrijven op één nieuw aandeel tegen 42,5 euro per stuk. Dinsdag sloot Xior af op 48,4 euro.

In het kader van de kapitaalverhoging knipt Xior woensdagavond drie coupons van het aandeel. Coupon 16 geeft recht op het dividend over het boekjaar 2020, goed voor 1,36 euro per aandeel. Coupon 17 op het dividend over de periode van 1 januari 2021 tot en met 8 maart 2021. En coupon 18 vertegenwoordigt het recht om tegen de 'vriendenprijs' van 42,5 euro te mogen intekenen.

Beleggers kunnen inschrijven van 25 februari tot 4 maart. Grootaandeelhouder Aloxe schrijft voor 30,6 miljoen euro in.

De groeiende inkomsten zijn te danken aan het overnamebeleid van Xior. Het bedrijf kocht in de herfst voor 92 miljoen euro de Zernike Toren met bijna 700 studentenkoten in Groningen. Ook nam Xior enkele projecten in Spanje en Portugal over. De 11.000 koten in de portefeuille zijn intussen 1,55 miljard euro waard, bijna een derde meer dan in 2019. En de groei stopt voorlopig niet. Xior heeft ook twee nieuwe projecten in Leeuwarden (18,5 miljoen euro) en het Spaanse Malaga (23 miljoen euro) gekocht.

Exclusief meer- of minwaarden op de portefeuille steeg de courante nettowinst per aandeel, de 'cash' winst die de basis van het dividend vormt zeg maar, van 1,60 naar 1,70 euro per aandeel. Aandeelhouders krijgen van Xior een dividend van 1,36 euro bruto per aandeel, 4,6 procent meer dan in 2019.

Netto was er wel verlies over 2020. Dat is echter louter het gevolg van een boekhoudkundige 'non cash' minwaarde op de portefeuille, als gevolg van een hoger tarief voor de overdrachtsbelastingen bij de verkoop van vastgoed in Nederland. Daardoor daalde de waarde van de Nederlandse portefeuille met 42,6 miljoen euro. Bovendien moest het bedrijf zijn vastgoed in Spanje en Portugal herwaarderen (-7 miljoen euro).

Barcelona

De coronacrisis heeft weinig impact op de vraag naar koten en de betalingshygiëne van studenten. Xior noteert een stabiele bezettingsgraad van 97,7 procent. Ook de inningsgraad ligt amper onder het niveau van 2019. 'Niettegenstaande er in het vierde kwartaal quasi overal werd overgeschakeld op online lessen, blijft het merendeel van onze studenten toch hun studentenkamer gebruiken', stelt Xior.

In Spanje en Portugal, die minder dan een vijfde van de portefeuille uitmaken, voelt Xior de coronacrisis meer. Zo daalt in Barcelona de vraag naar studentenkamers. Volgens Xior waagt de toeristische sector zich op de studentenmarkt in een poging om een alternatieve invulling te vinden voor hun onbenutte capaciteit. Lees: studenten kunnen ook in Airbnb-woningen leven.

Ook in Portugal ondervindt Xior last van de verminderde aanwezigheid van internationale studenten. Als de coronacrisis voortduurt en de vaccinatie tegen de zomer niet leidt tot een versoepeling van het reisverkeer, kan dat 'een merkbare invloed hebben op de zomerverhuur van panden op het Iberische schiereiland', klinkt het.

De studiepremie van Xior

Door de afboeking op de portefeuille zakte de nettoactiefwaarde (de waarde van alle bezittingen) per aandeel Xior over het boekjaar 2020 van 35,96 tot 34,87 euro. De slotkoers van dinsdag - 48,40 euro - impliceert dus een premie van 39 procent.

Zo'n premie is geen uitzondering in de sector. Bij de snelgroeiende speler in logistiek vastgoed WDP benadert die zelfs 100 procent. De premies hebben alles te maken met de beleggershonger naar activa - inclusief studentenkoten - die op lange termijn een stabiel rendement bieden. Die honger is groot, nu de centrale banken met hun stimulusbeleid de rente op steeds meer langlopende obligaties naar nul of zelfs onder nul geduwd hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud