Xior haalt nog eens 723 studentenkoten binnen

De Annadal-site in Maastricht is goed voor 723 studentenkoten. ©Xior

Xior, de specialist in studentenhuisvesting in België en Nederland, verwerft in het Nederlandse Maastricht zijn grootste project ooit.

Xior neemt in Maastricht de Annadal-site over. De gebouwen op die voormalige ziekenhuissite zijn omgebouwd tot 723 studentenunits en ruimtes die worden verhuurd aan zorginstellingen en (para)medische professionals. 

De overname houdt twee records in voor de Belgische vastgoedgroep. Zo is het project tegelijk het grootste in Xiors portefeuille en dat met de hoogste waardering voor een individuele site (62,6 miljoen euro). De site kan bovendien nog groeien. Ze heeft een oppervlakte van 6,6 hectare en kan nog verder worden ontwikkeld. De twee andere panden van Xior in de stad, het Carré-gebouw en het Bonnefanten College, liggen vlakbij.

Xior moeten de studentenkoten niet zelf verhuren. Ze worden via langetermijnhuurcontracten ter beschikking gesteld aan de Universiteit Maastricht en de Stichting Studentenhuisvesting, die de koten op hun beurt verhuren. Voor de Belgen leveren de inkomsten een rendement van 6,2 procent op. 

Door de operatie verstevigt Xior zijn positie als grootste private kotbaas van Nederland. Het aantal studentenunits, inclusief wat nog in de pijplijn zit, stijgt met 10 procent. Het aandeel van Nederland in de portefeuille bedraagt nu meer dan 70 procent. Terwijl de portefeuille eind september 716 miljoen euro waard was, groeit die tot ruim 900 miljoen euro. 

Xior richt zijn blik op onze noorderbuur omdat er een nijpend tekort aan degelijke studentenhuisvesting heerst. De campus van de universiteit Maastricht, de meest internationale studentenstad van Nederland, telt 16.000 studenten. 80 procent van de studenten die in Nederland van Xior huurt, komt uit het buitenland. 

Kapitaalverhoging

De vastgoedgroep betaalt zowat de helft van het overnamebedrag via een inbreng in natura. Daarvoor lanceert ze een kapitaalverhoging van zo'n 30 miljoen euro. Dat moet de schuldgraad (48,70 procent) vrijwel onveranderd houden tegenover 30 september (48,50 procent)..

De kapitaalverhoging gebeurt naar verwachting op 12 december. De referentieaandeelhouder Aloxe behoudt zijn aantal aandelen. Daardoor zal zijn participatie (tot nu toe 20,33 procent) door decreatie van 800.000 nieuwe aandelen licht dalen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud