Xior vertaalt expansie in stevige winstgroei

Xior kocht vorig jaar in het Nederlandse Leiden een groot pand met studentenwoningen. ©xior

Het halfjaarrapport van Xior is er, maar is eigenlijk bijzaak vergeleken met de forse kapitaalronde van 134 miljoen euro die de kotmadam van de Brusselse beurs in juni doorvoerde.

Met die kapitaalronde gaf Xior  zich ademruimte om de forse expansie sinds de beursgang in 2015 te kunnen aanhouden zonder de schuldgraad te sterk te laten oplopen.

De expansie blijkt duidelijk uit de resultatenrekening. De netto huurinkomsten, zeg maar de 'omzet' van een vastgoedbeheerder, steeg met 76 procent naar 12,97 miljoen euro. De groep heeft in Belgiƫ en Nederland 4.105 koten, fors meer dan de 2.626 een jaar eerder.

De courante nettowinst verdubbelde ruim, van 2,54 naar 5,85 miljoen euro. De courante winst maakt abstractie van twee boekhoudkundige aanpassing die het 'gewone' nettoresultaat alle richtingen doen uitzwiepen: de meer - of minwaarden op de indekking tegen renteschommelingen en de meer- of minwaarden op de portefeuille.

Dividend

De winst per dividendgerechtigd aandeel steeg door de kapitaalronde minder fors, van 0,46 naar 0,64 euro.

Door de kapitaalronde stonden er eind juni 12,97 miljoen aandelen uit, tegenover 8,13 miljoen eind 2017. De nettoactiefwaarde per aandeel steeg niettemin van 26,86 euro naar 28,13 euro. Xior rekent voor heel 2018 op een winst per aandeel van 1,43 euro en een dividend van 1,20 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud