Zoon Logé neemt roer in handen bij Softimat

Bernard Lescot (rechts) en Nicolas Logé. ©Emy Elleboog

Financieel directeur Nicolas Logé wordt de nieuwe CEO van de beursgenoteerde vastgoedonderneming.

De koers van Softimat op de beurs van Brussel werd vrijdagnamiddag geschorst in afwachting van een mededeling van de onderneming. Die kwam er vrijdagavond, nadat de tekst ervan eerder op de dag was uitgelekt via de beurswebsite Zonebourse. Dat is ook de reden voor de schorsing door beurswaakhond FSMA.

Softimat meldt dat zijn raad van bestuur van donderdag akte nam van de beslissing van CEO en medeoprichter Bernard Lescot om zich geleidelijk terug te trekken uit de dagelijkse leiding van de groep, zoals aangekondigd op de laatste aandeelhoudersvergadering. Lescot werd meteen voorzitter van de raad van bestuur. 

De nieuwe topman wordt financieel directeur Nicolas Logé. Hij is de zoon van oprichter Jean-Claude Logé. Die maakte van Softimat, onder de naam Systemat, een belangrijke IT-speler, maar de IT-activiteiten zijn intussen al lang verkocht. Daardoor vervelde Softimat tot een beheerder van vastgoed, vooral kantoren. 

Risico's

Softimat was ook actief in woningvastgoed en herhaalt de beslissing om zich uit die markt terug te trekken 'door de aanzienlijke operationele en financiële risico's die aan deze activiteit verbonden zijn'.

Nog eens twee projecten zullen worden verkocht, wat moet toelaten de cashflow met ogeveer 1 miljoen euro aan te vullen. Van de oorspronkelijke woningportefeuille behoudt Softimat enkel het Brusselse project Elise omdat dat in termen van toekomstige meerwaarde aantrekkelijke vooruitzichten biedt en met een bezettingsgraad van 100 procent een jaarlijkse huuromzet optekent van ongeveer 100.000 euro. 

Dividend

De raad van bestuur wijst er ook op dat de groep haar liquiditeitsoverschot zal blijven inzetten voor het terugkoopprogramma van eigen aandelen. Een dividend - het laatste dateert van 2000 - zit er
nog steeds niet in. Er waren tussen 2007 en 2013 wel kapitaalverminderingen.

Eerder raakte bekend dat een groep minderheidsaandeelhouders, die samen ruim 6 procent van het kapitaal vertegenwoordigen, vraagt dat ex-patron Jean-Claude Logé terugkomt. Ze eisen een dividend en hebben kritiek op de hoge vergoedingen voor Lescot en zoon Logé.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud