Zorgvastgoedgroep Aedifica biedt op beursgenoteerde sectorgenoot Hoivatilat

Stefaan Gielens, CEO van Aedifica. ©Thierry du Bois

De Belgische woonzorgvastgoedgroep Aedifica lanceert een overnamebod op het Finse Hoivatilat. Ze ambieert op die manier een stevige voet aan de grond op de Scandinavische markt. Het bod kost maximaal 375 miljoen euro, naast 202 miljoen aan overgenomen schulden.

Aedifica , een vastgoedgroep voor woonzorgvastgoed, heeft haar oog laten vallen op de Scandinavische markt. De groep wil via een openbaar bod van 14,75 euro in cash per aandeel (een premie van 16 procent op de slotkoers) alle aandelen verwerven van haar sectorgenoot Hoivatilat, die noteert op de beurs van Helsinki. Het bod loopt van 11 november tot 2 december.

Drievoudige primeur

Als het bod slaagt, is Aedifica goed voor een drievoudige primeur. Het is de eerste Belgische gereglementeerde vastgoedvennootschap (gvv) die actief wordt op de Scandinavische markt. Het is, door de toevoeging van Finland en Zweden, de eerste gvv die voortaan actief is in zes landen. En het is de eerste Belgische gvv die een overnamebod doet op een buitenlandse beursgenoteerde groep.

De opschortende voorwaarde is wel dat 90 procent van alle Finse aandeelhouders ingaan op het bod. Het bod heeft een goede kans op slagen. Zowel de raad van bestuur als het management van de Finse groep steunen het bod. 19,7 procent van de aandeelhouders zegden al hun steun toe.

Zij hebben zich geëngageerd pas op een tegenbod in te gaan als dat 16 euro per aandeel of meer zou bedragen. Dat is nog eens 9 procent meer dan het bod dat nu op tafel ligt. Het is weinig waarschijnlijk dat zo’n tegenbod er komt.

Kapitaalverhoging

De financiering van het overnamebod is geen probleem voor Aedifica. De groep deed in mei een kapitaalverhoging van 418 miljoen euro, de grootste ooit voor een gvv in België. De schuldgraad daalde daardoor naar 37 procent. Dat gaf Aedifica de mogelijkheid om voor ruim 1 miljard euro te investeren. Sinds de kapitaalverhoging zijn voor 287 miljoen euro engagementen aangegaan.

Het overnamebod zal Aedifica maximaal 375 miljoen euro kosten, naast de 202 miljoen euro aan schulden die worden overgenomen. Dat zal de schuldgraad met zo’n 11 procentpunt doen stijgen. Dat is nog een eind verwijderd van de maximale schuldgraad van 55 procent die voor Aedifica aanvaardbaar is.

Sleutelrol 

Aedifica-CEO Stefaan Gielens heeft de ambitie om een sleutelrol te spelen bij de consolidatie van de Europese markt voor zorgvastgoed. 'Het is eten of gegeten worden', verklaarde hij in een interview met De Tijd. Eind vorig jaar realiseerde Gielens een kwantumsprong met de aankoop van een portefeuille Britse rusthuizen voor een half miljard euro.

De uitbreiding naar een bijkomend land is niet eenvoudig. In elk land, en vaak in elke regio is een andere regelgeving over zorg en zorgvastgoed van kracht.

Aedifica heeft vandaag een beurskapitalisatie van 2,6 miljard euro. De totale vastgoedportefeuille gaat met het Finse overnamebod van 2,3 miljard euro naar meer dan 2,8 miljard euro.

Minder Belgisch

Als het overnamebod slaagt, daalt het aandeel van België in de portefeuille van 45 procent naar 39 procent. Het VK is de tweede markt (20 procent). De capaciteit van de projecten in de pijplijn (ter waarde van 602 miljoen euro) ligt wel vooral in Duitsland (49 procent) en Finland (26 procent). Het aandeel van Korian, de grootste huurder, daalt van 14 procent naar 12 procent.

Aedifica was in 2006 een van de laatste gvv's die naar de beurs trok. Samen met WDP en Retail Estates behoort het tot de grootste groeiers.

De koers van het aandeel Aedifica sloot de voorbije week af op 106,80 euro (-0,93 procent).

Waarvoor staat het Finse Hoivatilat?
  • Finse beursgenoteerde zorgvastgoedgroep.
  • Beurskapitalisatie: 320 miljoen euro.
  • Ondernemerswaarde: 577 miljoen euro (bod van 375 miljoen euro + 202 miljoen euro schulden).
  • Portefeuille omvat woonzorgcentra (50 procent) en kinderdagverblijven (50 procent).
  • 127 gebouwen in portefeuille bovenop 55 in de pijplijn.
  • Geïndexeerde huurcontracten met een looptijd van 13 jaar.
  • 22 medewerkers.
  • Tekende in 2019 zijn eerste vijf contracten op de Zweedse markt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud