Zorgvastgoedgroep Aedifica verhoogt bod op Fins Hoivatilat

Stefaan Gielens, de CEO van Aedifica. ©Thierry du Bois

De Belgische woonzorgvastgoedgroep Aedifica verhoogt het bod op het Finse Hoivatilat. Ze hoopt de tegenstribbelende aandeelhouders over de streep te trekken.

Aedifica , een vastgoedgroep voor woonzorgvastgoed, lanceerde vorige maand een openbaar bod van 14,75 euro in cash per aandeel (een premie van 16 procent op de slotkoers toen) op zijn sectorgenoot Hoivatilat, die noteert op de beurs van Helsinki.

Dat bod loopt niet van een leien dakje. Sommige aandeelhouders zoals het Britse Clearance Capital vonden het bod te laag. Daarom heeft Aedifica beslist het bod te verhogen van 14,75 euro naar 16 euro per aandeel, leert een persbericht donderdag voorbeurs.

Verschillende aandeelhouders zoals Clearance hebben al toegezegd hun aandelen aan de verhoogde prijs aan te bieden. Daardoor is Aedifica verzekerd van 48,8 procent van de aandelen. Het nieuwe bod loopt tot 3 januari 2020. Het bereiken van de drempel van 50 procent lijkt nu een koud kunstje. Oorspronkelijk mikte Aedifica op 90 procent om het aandeel van de beurs te kunnen halen. 

32 miljoen
Extra uitgave
Het hogere bod kost Aedifica potentieel 32 miljoen euro extra.

Het nieuwe bod betekent een potentieel extra uitgave voor Aedifica van 32 miljoen euro, leert een berekening van De Tijd. De waarde van het bod, inclusief schulden, stijgt van 577 naar 609 miljoen euro.

Drievoudige primeur

De overname is een drievoudige primeur. Aedifica wordt de eerste Belgische gereglementeerde vastgoedvennootschap (gvv) die actief wordt op de Scandinavische markt. Het is, door de toevoeging van Finland en Zweden, de eerste gvv die actief is in zes landen. En het is de eerste Belgische gvv die een overnamebod doet op een buitenlandse beursgenoteerde groep. 

Aedifica-CEO Stefaan Gielens heeft de ambitie een sleutelrol te spelen bij de consolidatie van de Europese markt voor zorgvastgoed. 'Het is eten of gegeten worden', verklaarde hij in een interview met De Tijd. Eind vorig jaar realiseerde Gielens een kwantumsprong met de aankoop van een portefeuille Britse rusthuizen voor een half miljard euro.

De uitbreiding naar een bijkomend land is niet eenvoudig. In elk land, en vaak in elke regio, is een andere regelgeving over zorg en zorgvastgoed van kracht.

Waarvoor staat het Finse Hoivatilat?
  • Finse beursgenoteerde zorgvastgoedgroep.
  • Beurskapitalisatie: 381 miljoen euro.
  • Ondernemerswaarde: 609 miljoen euro (verhoogd bod van 407 miljoen euro + 202 miljoen euro schulden).
  • Portefeuille: woonzorgcentra (50 procent) en kinderdagverblijven (50 procent).
  • 127 gebouwen in portefeuille bovenop 55 in de pijplijn.
  • Geïndexeerde huurcontracten met een looptijd van 13 jaar.
  • Personeel: 22.
  • Tekende in 2019 zijn eerste vijf contracten op de Zweedse markt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud