50 besmettingen bij Westvlees

©BELGA

Bij het vleesverwerkende bedrijf Westvlees in het West-Vlaamse Staden zijn 50 werknemers positief getest op corona. Extra gerichte testen moeten uitwijzen of er nog meer besmettingen zijn.

De uitbraak van het coronavirus bij Westvlees blijkt groter dan gedacht. Nadat in eerste instantie 16 werknemers positief hadden getest, werden woensdag 225 mensen preventief in thuisquarantaine geplaatst. Van hen zijn er intussen 193 getest en voor 164 werknemers zijn de uitslagen bekend. Francesco Vanderjeugd (Open VLD), de burgemeester van Staden, maakte donderdagavond bekend dat 50 mensen positief testten.

Het totale aantal besmettingen kan nog oplopen.

Waar de besmettingen vandaan komen, is nog niet duidelijk maar alle besmettingen zijn mensen die op de snijzaal werkten. 'Veelal gaat het om directe collega's die dicht in elkaars buurt werkten', zegt Manuel Goderis, productmanager bij Westvlees. 'We zijn aan het kijken wie precies besmet is, zodat we vrijdag verder kunnen gaan met gericht mensen te testen. Het aantal besmettingen kan dus nog oplopen, maar er is momenteel geen reden om aan te nemen dat er ook op andere afdelingen positieve gevallen zijn. De snijzaal heeft een afzonderlijke ingang.'

Westvlees behoort tot de Belgian Pork Group, een van de belangrijke Europese producenten van varkensvlees. In de vestiging in Staden werken zo'n 850 mensen, al is het momenteel kalmer door de zomervakantie. De snijzaal ligt zeker nog tot maandag 17 augustus stil, maar de andere afdelingen blijven voortdoen. De stilgelegde activiteiten worden elders binnen de groep opgevangen.

Ook wie negatief testte, zal nog negen dagen in thuisquarantaine moeten blijven. 'De mensen die positief testten, mogen vreemd genoeg vanaf volgende week woensdag terug aan het werk als ze geen symptomen meer hebben', zegt Goderis. 'Zij zijn dan niet langer besmettelijk, terwijl bij iemand die negatief testte er toch nog een kans is dat ze alsnog besmet zijn.'

Slachterijen kwetsbaar

Westvlees is geen alleenstaand geval met de corona-uitbraak. De vleessector is extra gevoelig voor het coronavirus. Ook in Duitsland en de VS waren er al grote corona-uitbraken in de vleesindustrie. In het buitenland werd daarbij vaak verwezen naar de precaire omstandigheden van uitzendkrachten. Slachthuizen zetten vaak Oost-Europese arbeidskrachten in, die soms in precaire omstandigheden dicht opeengepakt samenwonen.

Mogelijk spelen de koeling en de luchtcirculatie een rol in de verspreiding. Dat wordt onderzocht.
Manuel Goderis
productmanager Westvlees

Bij Westvlees verzekeren de vakbonden dat van dergelijke arbeidsomstandigheden geen sprake is. Wel wordt er gekeken in de richting van de koeling als mogelijke oorzaak voor de uitbraak. Het virus zou beter gedijen bij lage temperaturen en de koeling in snijzalen zorgt voor een constante circulatie van dezelfde lucht. Uitgeademde viruspartikeltjes zouden daardoor langer kunnen blijven hangen.

'In het buitenland zien we ook dat het vooral gekoelde snijzalen zijn die getroffen worden en andere afdelingen minder', zegt Goderis. 'Het kan betekenen dat de koeling en luchtcirculatie een rol spelen in de verspreiding. Dat wordt onderzocht samen met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid net zoals tal van andere mogelijke verklaringen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud