Advertentie

AB InBev gaat stevig onder de lat

Carlos Brito, de CEO van AB InBev. ©BELGA

De bierreus mist de analistenverwachtingen. Ook een 'maar' stabiel interim-dividend (1,6 euro per aandeel) was niet waar de beleggers op hoopten.

De analisten rekenden gemiddeld op een groei van het verkochte biervolume met 0,7 procent, maar AB InBev bleef daar met een terugval van 1,2 procent tot 161 miljoen hectoliter ruim onder. Het volume eigen bieren dat de biergroep aan de man bracht, daalde zelfs met 1,5 procent.

AB InBev verkocht meer bier in Afrika, Mexico en Argentinië, maar die groei werd tenietgedaan door de volumedaling in Brazilië (-4%) en in de Verenigde Staten (-6%), die in het derde kwartaal werden getroffen door slecht weer. Brazilië is een van de hoofdmarkten van AB InBev. Het Amerikaanse bier Budweiser - en vooral Bud Light - blijft het zorgenkindje van AB InBev. De groep verkocht in het derde kwartaal 2,2 procent minder Bud, terwijl haar andere topmerken (Stella Artois, Corona) het wel beter deden.

Ook de kwartaalomzet (14,74 miljard dollar, een groei van 3,6 procent) en de brutobedrijfswinst (5,73 miljard dollar, +13,8%) bleven onder de verwachtingen van de analisten. Die gingen gemiddeld uit van 15,03 miljard aan inkomsten en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 5,76 miljard dollar.

Synergieën

De overname van SAB Miller door AB InBev is een jaar oud en de integratie van 's werelds nummer twee vordert goed. Zo goed dat de bierreus zijn verwachtingen met betrekking tot de synergieën met 400 miljoen dollar optrekt tot 3,2 miljard dollar tegen oktober 2020, vier jaar na afronding van de combinatie. Van die 3,2 miljard dollar is reeds meer dan de helft (1,75 miljard) gerealiseerd.

Dankzij de kostenbesparingen klimt de brutobedrijfswinst van AB InBev vlotjes hoger (+13,8%), maar minder dan wat beleggers hoopten.

Dividend

AB InBev besliste desalniettemin een interim-dividend van 1,6 euro per aandeel uit te keren. Dat is even veel als vorig jaar. Ook op dat vlak zullen beleggers ontgoocheld zijn: ze rekenden op een tussentijds dividend van 1,7 euro per aandeel.

AB InBev gaat ervan uit dat zijn dividenden 'na verloop van tijd' zullen stijgen. 'Maar de groei zal gezien het belang van de schuldafbouw op korte termijn bescheiden blijven', waarschuwt de bierreus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud