AB InBev investeert 2 miljard dollar in VS

AB InBev zal het geld investeren in de brouwerijen die het al decennialang heeft, en in de speciaalbierbrouwerijen die het de laatste jaren overnam. ©REUTERS

Door de moeilijkheden in de lokale biermarkt gaat AB InBev fors investeren in zijn Amerikaanse brouwerijen.

De Belgisch-Braziliaanse brouwer AB InBev  gaat in de komende vier jaar 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) investeren in zijn Amerikaanse brouwerijen. Daarmee wil de brouwer van Stella Artois, Budweiser en Corona zijn positie in het land overeind houden.

Onder druk

Met deze investering zeggen we: Guys, we zijn hier voor de lange termijn.
Joao Castro Neves
CEO Anheuser-Busch

500 miljoen dollar zal nog dit jaar worden geïnvesteerd in nieuwe verpakkings-, distributie- en brouwafdelingen. 'Hiermee tonen we dat we vertrouwen hebben in de Amerikaanse economie en de brouwindustrie', zegt Joao Castro Neves, de CEO van AB InBevs Amerikaanse dochter Anheuser-Busch, aan het magazine Forbes. 'Guys, we zijn hier voor de lange termijn.'

AB InBev staat onder druk in de VS. In de eerste drie maanden van 2017 verkocht het bedrijf in hectoliters 4,7 procent minder dan in het jaar ervoor. Daardoor daalde de omzet er met 2,6 procent. Vooral de opkomst van lokale speciaalbierbrouwer - de zogenaamde craft brewers - speelt klassieke brouwers als AB InBev parten.

Craft brewers

Er zijn intussen 5.000 craft brewers actief. Ze controleerden in 2016 12,3 procent van de Amerikaanse biermarkt, die volgens de Amerikaanse brouwersfederatie goed is voor een jaaromzet van 108 miljard dollar.

In de afgelopen jaren kocht AB InBev tien van zulke Amerikaans craft brewers. De 2 miljard dollar die AB InBev wil investeren, zal het deels ook spenderen in de brouwerijen van die kleine brouwers.

Zo gaat er 15 miljoen euro naar Elysian Brewing in Washington. De bieren die daar worden gemaakt, moeten binnenkort overal in de Verenigde Staten te krijgen zijn.

Eerder zette AB InBev zijn kleine brouwerij Goose Island al op de kaart. Intussen zijn de bieren van Goose Island zelfs bij ons te koop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud